Шолц: Не може да има мирно споразумение под диктата на

...
Шолц: Не може да има мирно споразумение под диктата на
Коментари Харесай

Киев опитва да сглоби „коалиция за изтребители“

Шолц: Не може да има спокойно съглашение под диктата на Русия
Германия дава помощ за 2,7 милиарда евро

Украинският президент Володимир Зеленски желае от Германия да поддържа страната му, като се причисли към коалиция за доставка на съвременни изтребители, съобщи ДПА.

Украйна работи по “създаването на коалиция за изтребители ”, съобщи Зеленски през днешния ден на среща с канцлера Олаф Шолц в Берлин, където украинският водач дойде на аудиенция след тази ден по-рано в Рим.

Понастоящем Русия има превес на силите във въздушното пространство на Украйна - обстановка, която би трябвало да се промени, сподели Зеленски.

Шолц не се ангажира с съответния въпрос като съобщи, че Германия е доставила на Украйна огромно количество оръжия и ще продължи да го прави. Той съобщи, че Берлин се “концентрира ” върху снабдяването на Украйна със системи за противовъздушна защита.

Канцлерът добави, че спорът в Украйна “има големи геополитически последствия ” и напомни, че Германия е приела повече от 1 млн. украински бежанци.

Зеленски изрази готовността страната му да разисква идващи извън оферти за мир, с цел да се постави завършек на пълномащабната инвазия на Русия, само че уточни, че тези оферти би трябвало да се основават на личната позиция на Киев и на мирния му проект. Украинският президент изрази убеденост в постигането на триумф в идната контраатака, като категорично акцентира, че при нея украинските войски няма да нападат съветска територия, а ще освобождават своята.

Украйна е подготвена за мир, само че това не може да значи заледяване на спора и приемане на съглашение под диктата на Русия, уточни немският канцлер. И отсече, че съветските войски би трябвало да се изтеглят.

Канцлерът уточни, че от началото на войната Берлин е дал на Киев поддръжка на стойност 17 милиарда евро. Ден по-рано немското военно министерство разгласи нова рекордна оръжейна помощ за Украйна на стойност 2,7 милиарда евро, включваща танкове, бронирани машини и системи за противовъздушна защита.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР