Шокова сметка за парно за месец март или не –

...
Шокова сметка за парно за месец март или не –
Коментари Харесай

Защо сметките за парно през март са по-високи?

Шокова сметка за парно за месец март или не – този въпрос още веднъж излезе на дневен ред, откакто омбудсманът Мая Манолова още веднъж му обърна внимание.
В ефира на Нова телевизия бяха показани две сметки за парно – за 171 лв. от март предходната година и 350 лв. от март тази година. С 24% по-висока е цената на топлинната сила, а март месец в този момент беше по-студен от предходната година, разясни Боян Паунов от " Топлофикация София ". Няма права взаимозависимост, че януари ще е най-висока сметката, сподели Паунов, който си призна, че не употребява парно. Всъщност представителят на " Топлофикация " визираше това, че според наредбата за топлоснабдяването има пресмятане на първите, планирани сметки на база коефициент , с цел да са почти равни в другите месеци от отоплителния сезон. Всъщност първите сметки са планирани, а изравнителните чак правят оценка действителното ползване, като изравнителните се вършат след края на отоплителния сезон .
Същевременно Мая Манолова съобщи, че сметки с съвсем 100% нарастване има доста. Фактурираните количества през март 2018 са с 30% по-високи на годишна база, стана ясно от думите ѝ. Няма никакво рационално пояснение за какво в най-топлия месец от отоплителния сезон сметките са най-високи, безапелационна беше Манолова. Най-големият проблем е неналичието на почтена, цялостна и разбираема информация за клиента, посочи омбудсманът. Тя обърна внимание и на наредбата, като сподели, че съгласно нея тя не е удачна. Припомняме, че Върховен административен съд анулира формулата за дялово систематизиране на топлоенергията, само че занапред би трябвало да се прави нова норма.
Възможно е сметките да се непосредствено дефинитивни, не прогнози - с отдалечено отчитане. Но с цел да има такова, потребителите би трябвало да си сложат специфичен топломер, който да платят. Тогава сметките ще са на месечна база, при пресмятане на действително отопление.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР