Шоколадът поскъпва: Вижте защо. Драстичното поскъпване на какаото и захарта

...
Шоколадът поскъпва: Вижте защо. Драстичното поскъпване на какаото и захарта
Коментари Харесай

Шоколадът поскъпва: Вижте защо


Шоколадът нараства: Вижте за какво. Драстичното повишаване на какаото и захарта подвига цената на шоколада. Тази година шоколадовите блокчета ще бъдат с към 10-15% по-скъпи.
С наближаването на края на лятото
производителите стартират да натрупат ресурси от лакомства. Потребителите могат да чакат тази година да платят доста повече за тях заради голямото нарастване на цените на какаото и захарта, оповестява NOS.

Производителят на шоколад Droste съобщи пред телевизионния оператор, че тази година шоколадовите блокчета ще бъдат с към 10-15% по-скъпи. Като се включи и миналогодишното
нарастване на цените,
потребителите ще заплащат с до 30% повече, в сравнение с преди Русия да нахлуе в Украйна и да провокира голяма инфлация, предава БГНЕС.

„ Това е просто належащо “, съобщи комерсиалният шеф на Droste Бернард Бруммелаар.

„ Плащаме с 50% повече за какаото – нашата съществена суровина, и с 25% повече за захарта “. Освен това компанията, както всички останали, е изправена пред по-високи разноски за сила,
пакетиране, превоз и труд.
„ През предходната година силата струваше четири пъти повече, в сравнение с преди ковид “. Оскар де Ланге, шеф и притежател на производителя на пепернот (традиционни холандски бисквити – бел. ред.) Van Delft Biscuits, споделя сходна история.

„ Подозирам, че тази година пепернот ще бъдат с към 20 % по-скъпи за потребителите “, споделя шефът на компанията, която дава отговор за три четвърти
от холандския пазар на пепернот.
Това значи, че еднокилограмов пакет пепернот с шоколад, да вземем за пример, ще се приближи до границата от 5 евро. Но Де Ланге не е прекомерно угрижен за размера на продажбите.

Продажбите на великденски яйца не са намалели, макар че за първи път тази година пакет от 1 кг се продаваше за над 5 евро.

„ Потребителите няма да купуват по-малко от тях, макар цената от 5,49 евро за пакет. Великден и Синтерклаас са един път годишно, нали? В тях има доста усеща и страсти. Хората просто виждат, че пепернот се свързват с уюта и освобождават носталгично, топло възприятие. Хората просто
желаят да имат такава торбичка в дома си. “
Цените на какаото на борсата в Ню Йорк са на най-високо равнище от повече от 10 години.

„ Те са покрай предходния връх от 2011 година “, съобщи пред NOS икономистът от хранителния бранш на ING Тийс Гейер от ING.

„ Важни фактори тук са неподходящите прогнози за времето и реколтата в главните индустриални региони “.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР