Шоколадът е застрашен от изменението на климата, но фермерите в

...
Шоколадът е застрашен от изменението на климата, но фермерите в
Коментари Харесай

Спасяват шоколада от изменението на климата чрез агролесовъдство

Шоколадът е заплашен от изменението на климата , само че фермерите в Гана тестват новаторска скица за " агролесовъдство " , с цел да защитят какаовите култури от въздействието му, заяви ДПА.

Проектът " Санкофа " (Sankofa) в региона на Ахафо в западноафриканската страна включва засаждане на какаови разсади на сянка измежду овощни дървета и други култури , с цел да се сътвори здравословен микроклимат и спомагателен приход за фермерите.

Гана е главен производител на какао, само че фермерите в страната споделят, че добивите са намалели през последните години, наранени от горещината, сушата, непостоянните дъждове и появяването на от ден на ден вредители заради изменението на климата.

Преди Конференцията на Организация на обединените нации за климатичните промени (COP27) в Египет, деятелите на " Феъртрейд " предизвестяват, че без дейности за поддръжка на фермерите с финансиране, обективни цени и дейности против световното стопляне, тяхното бъдеще - и това на шоколада - е под подозрение.

В Гана планът " Санкофа ", което значи " връщане обратно " и съставлява прекосяване от стандартно монокултурно развъждане на какао, употребяващо химикали, към по-традиционен метод , има за цел да помогне на фермерите да се оправят с изменящия се климат към тях.

При метод " динамичното агролесовъдство " какао се сади измежду бързо растящи дървета , които стопират слънчевите лъчи и защищават сенколюбивото какао от слънцето и топлината.

Други култури като сладостен картоф, маниока, домати и люти чушки, също порастват сред редовете на какаото, а дървета за " биомаса " се засаждат, тъй че клоните им да се режат за рандеман на естествено торене в една органична система, която заобикаля изкуствени торове и пестициди. Схемата оказва помощ и за битката с климата, като дава опция на селското стопанство да съхранява повече въглерод в дърветата.

Процесът е създаден от " Феъртрейд Африка ", Международния търговски център (ITC), швейцарската компания за шоколад " Халба " (Halba) и други сътрудници и се доставя посредством Кей Кей Еф Ю (KKFU), земеделска кооперация, която създава 10 % от какаото в Гана. Към момента има близо 400 фермери, които го ползват.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР