Шоколадът е любимо лакомство на всички хора по света. Коя

...
Шоколадът е любимо лакомство на всички хора по света. Коя
Коментари Харесай

Обявиха коя е родината на шоколада

Шоколадът е обичано лакомство на всички хора по света. Коя е страната, където е бил основан е въпрос, на който към този момент има отговор. Оказва се, че Еквадор е родината на шоколада. Жителите на тази страна за пръв път са почнали да събират плодовете на какаовото дърво и да ги използват преди към 5300 години. Това написа в публикация, оповестена в списание Nature Ecology & Evolution.
" Ние установихме, че жителите на горната част на Амазония са почнали да събират плодовете на дърво, което и непосредствен родственик на какаото от Мексико. Това е станало към 1500 години преди олмеките и ацтеките. По всичко наподобява, че традицията за консумация на какао се е популяризирала от юг на север, движейки се от Еквадор по посока Мексико “, съобщи Майкъл Блейк от университета на Британска Колумбия във Ванкувър, съобщи БГНЕС.
Историята на откриването и разпространяването на шоколада, а също по този начин на доматите, картофите и другите „ блага на Новия свят “, от дълго време е предмет на спор измежду учените генетици, историци и археолози. Няма единение както във връзка на родината на първите сортове какаови дървета, по този начин и по кое време за пръв път индийците са почнали да използват неговите плодове в храната.
Например, доста историци през днешния ден считат, че първите „ версии “ на какаото са открити от индианците квас, което се е случило преди към 3400 години. От друга страна археолозите са разкрили евентуални следи, съгласно които античните именити олмеки по-рано са оценили качествата на шоколада. Генетичният разбор демонстрира, че дивите родственици на какаовите дървета порастват не в Централна Америка, а в Северна Амазония.
Блейк и неговите сътрудници са разрешили тези разногласия, всестранно изучавайки глинените съдове и керамичните черупки, открити в селищата на античните индианци от културата майо-чинчипе, които са живели в южен Еквадор преди към 5400 години.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР