Шоко Асахара ескортиран от двама полицаи през септември 1995 година.

...
Шоко Асахара ескортиран от двама полицаи през септември 1995 година.
Коментари Харесай

Две десетилетия по-късно, заплахата от сектата Аум в Япония остава


Шоко Асахара ескортиран от двама служители на реда през септември 1995 година.

Двайсет и три години след офанзивата с газ зарин, която вся смут в токийското метро, други секти наследиха " Върховната истина на Аум " и не престават да притеглят почитатели в Япония - въздействие, което тревожи японските управляващи.

Съдебният развой против сектата завърши и нарастват спекулациите за идна екзекуция на нейния гуру Шоко Асахара, който чака да бъде изпълнена смъртната му присъда, наред с дванайсет негови възпитаници, за този атентат, предизвикал гибелта на 13 души и ранил над 6000 на 20 март 1995 година

Но сектата Аум, учредена през 1984 година, смесваща будистки и хиндуистки учения на фона на предричания за апокалипсис, още съществува легално в тази страна, която има дълга традиция на религиозно разнообразие. Преименувана на Алеф (първата писмен знак от еврейската азбука) тя публично се разграничи от някогашния си гуру през 2000 година В реалност въздействието му остава голямо, настояват японските служби за сигурност.

Алеф " строго изисква от своите почитатели да считат Асахара за висше създание. Ако някой каже: " гуру Асахара желае да бъде унищожена Япония ", почитателите ще преминат към деяние ", твърди проверяващ, поискал анонимност, угрижен от " евентуалната заплаха ", която съставлява сектата.

Записи на проповеди на " учителя " са открити при обиски в нейни обекти, както и специфични каски, наричани " Посвещаване за напълно избавление ", снабдени с електроди, които сякаш излъчвали неговите мозъчни талази.

" Бойно поле "

Алеф и други отделили се от сектата групи, които отхвърлят каквато и да било връзка с Асахара, наброяват 1650 членове в Япония и още стотици в Русия.

Те притеглят всяка година, криейки същинската си еднаквост, по стотина индивида, като провеждат курсове по йога, гадателство и други безобидни действия. Тяхната желана цел са младежите, които нямат спомен за смъртоносната офанзива от 1995 година

" Млади дами посещават уроците дружно с децата си. Опасяваме се, че от ден на ден деца ще се оказват под въздействието на Аум ", споделя следователят.

Шоко Асахара има четири дъщери и двама синове от жена си Томоко, множеството от които му остават предани. Все отново една от дъщерите му напусна сектата през 2006 година на 16-годишна възраст и разкри ужасяваща история за годините си под въздействието на Аум. Тя споделя да вземем за пример, че е била принуждавана да яде храна, примесена с керамични късчета, или да стои на студа съвсем гола.

" Това беше среда, немислима в модерна Япония. Страхувах се да не ме убият, в случай че се разпалвам, живеех в непрекъснат стрес ", показа тя в анонимно изказване, оповестено предходната година. " Сякаш бях живяла 16 години на полесражение. Искрено се надявам нито едно друго дете да не пораства в групи, които са последвали Аум ", акцентира тя.

Нов гуру?

Разследващите, които следят деликатно тези секти, бяха нащрек при започване на март поради 63-ия рожден ден на Асахара.

" Ние няма да честваме по никакъв метод тази дата. Ние също мислим, че Асахара би трябвало да бъде екзекутиран ", съобщи за Франс прес Акитоши Хиросуе, помощник-директор на сектата Хикаринова (Кръгът на светлината на дъгата) в диалог в офиса на групата, ситуиран в спокоен квартал на Токио.

Хикаринова, основана през 2007 година по самодейност на някогашния въодушевен представител на Аум Фумихиро Джою, който желае да скъса със смъртоносното минало на сектата, в този момент наброява 100-150 членове.

" Тъй като не е екзекутиран, Асахара е възприеман като " пощаден избавител ", което оказва помощ на Алеф да притегля почитатели ", съобщи наскоро Джою.

Алеф не отговори на запитванията на Франс прес.

Таро Такимото, юрист, който работи с околните на учениците на Асахара от години, също поддържа смъртното наказване за него, само че не и за 12-те му сподвижници, които съгласно него са били безусловно индоктринирани.

" Асахара беше повече от господ за тях ", изяснява той.

" Трябва да ги накараме да приказват (за преживяното), до момента в който умрат от естествена гибел, с цел да попречим сходна покруса да се повтори. Ако ги екзекутираме, ще ги създадем мъченици ", предизвестява той.

Смъртта на гуруто още веднъж ще затвори една тъжна страница за японците, само че тя може да повлече вълна от самоубийства измежду неговите почитатели и да докара до излъчването на правоприемник, прибавя юристът.

" Ако неговият втори наследник, към този момент притежаващ праха на татко си, се прогласи за гуру, ще се употребява с огромен набожен престиж ", а това ще отвори нова страница, предсказва той.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР