Шокиращи данни за масови убийства на цивилни, сред които и

...
Шокиращи данни за масови убийства на цивилни, сред които и
Коментари Харесай

Може ли трибуналът в Хага да осъди Путин?

Шокиращи данни за всеобщи убийства на цивилни, измежду които и деца, изнасилвания и грабежи от страна на съветските войски в окупираните украински градове. Западът дефинира случилото се като военно закононарушение, Володимир Зеленски упорства да бъде употребен терминът геноцид. Но какви са действителните дейности, които могат да бъдат подхванати и допустимо ли е съветският президент Владимир Путин да бъде наказан от Трибунала в Хага?

За близо 10 000 случая на военни закононарушения в Буча, Бородянка и други украински градове оповестява прокуратурата в Киев. Още в първите дни на войната в Украйна се заприказва за вероятен правосъден развой по обвиняване във военно закононарушение - както против представители на съветската войска, по този начин и против президента Владимир Путин.

Организация на обединените нации, в чиято пълномощия е Трибуналът в Хага, към този момент стартира свое следствие в Украйна. Ще се употребяват свидетелски показания, фрагменти, предоставени от медиите, както и такива, направени на място от проверяващите, съобщи Българска национална телевизия.

Международният углавен съд има правото да стартира дело за военни закононарушения в Украйна. Всъщност следствието към този момент е в ход. И тъкмо там ще чакаме и правосъден развой - в Трибунала в Хага ", съобщи Ребека Хамилтън, професор по право в университета във Вашингтон.

Три са евентуалните обвинявания - във военно закононарушение, закононарушение против човечеството и геноцид и едно ново разбиране - престълението на експанзия, към което се отнася и нахлуването и нарушаването на суверенитета на друга страна. Военното закононарушение включва нарушавания на интернационалното право, осъществени против цивилни или бойци. Над 50 са образците за такива, измежду които ликвидиране, изтезание, депортиране, обезчестяване, разграбване и възпрепятстване на хуманитрани задачи. В 42-ия ден от войната, има данни за всички тези действия от страна на съветската войска. Терминът закононарушение против човечеството влиза в приложимост по време на Нюрнбергските процеси против нацистите. Към него попада и геноцидът.

" Светът ще признае тези военни закононарушения за геноцид. Виждате какво се е случило тук. Хиляди хора са убити и измъчвани, с отрязани крака, дами са изнасилвани, деца са убивани. Мисля, че това е повече от задоволително, с цел да кажем, че това е геноцид ", съобщи Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Макар и да не употребява думата геноцид, първият посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел през днешния ден удостовери, че Европа деликатно следи както се случва в Украйна.

" Мариупол е Алепо на Европа, Герника на Украйна. Един убит град, където са осъществени военни закононарушения, а жертви са били цивилни жители. Няма да оставим това безнаказано ", съобщи Жозеп Борел, висш представител на Европейски Съюз по въпросите за външната политика и сигурността.

Дело в Хага против Русия е съвсем несъмнено, че ще има, само че огромният въпрос е различен - ще може ли да бъдат съдени съветският президент Путин и неговите генерали. Или цялата виновност ще бъде трансферирана на бойците.

" Международният съд няма своя полиция и разчита на обособените страни да изпълнят издадената заповед за арест. Очаквам след време да забележим издадени такива заповеди, само че е малко евентуално Русия, да вземем за пример, да съобщи на съда свои жители ", съобщи Ребека Хамилтън, професор по право в университета във Вашингтон.

От 2016 година Русия не признава Международния углавен съд и не е длъжна да извършва издадените от него решения. А даже хипотетично Владимир Путин да бъде арестуван в чужбина, правосъдният развой евентуално ще отнеме години.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР