Шокиращ доклад разкрива: над 80 000 са спящите“ компании в

...
Шокиращ доклад разкрива: над 80 000 са спящите“ компании в
Коментари Харесай

Шокиращ доклад разкрива: над 80 000 са „спящите“ компании в България

Шокиращ отчет разкрива: над 80 000 са „ спящите “ компании в България. Над 80 000 предприятия са подали заявления в Национален статистически институт, че не са имали никаква активност през 2023 година
Впечатляващо огромен брой компании в България са от категорията „ спящи “ – регистрирани са, само че не работят и нямат доходи и разноски, или най-малко по този начин настояват притежателите и шефовете им. Това се потвържава и от последната акция за подаване на годишните доклади за 2023 година, която завършва на 1 юли. Данните дотук демонстрират, че за всяко шесто дружество предходната година е била „ нулева “, без активност.

От Националния статистически институт оповестиха,

че дни преди финала малко под половин милион предприятия (495 582) са показали нужните документи. В това число влизат и работещи, и „ спящи “ компании. Фирмите от втората група имат нулеви или алегорични доходи и разноски. Затова вместо доклади за активността те подават единствено заявления, че са били неактивни (или че оборотите им за цялата година са били под 500 лева.). Оказва се, че досега в Национален статистически институт са постъпили над 80 000 такива заявления – т.е. всяко шесто дружество е у нас е било без активност през предходната година. А действителният % евентуално е още по-висок, тъй като в случай че компанията към този момент е подала декларация за липса на активност за 2022 година, няма потребност отново да заявява, в случай че е останала неработеща и през 2023 година

Не е загадка, че в България недобросъвестни „ бизнесмени “ учредяват

и записват компании не с цел да развиват бизнес, а с цел да излъжат бюджета. Често тъкмо такива кухи сдружения се появяват по веригата в схеми за източване на Данък добавена стойност или за измами с осигуровки. В значително случаи „ притежателят “ е слабограмотен, или не напълно с мозъка си. А някой е употребявал данните му, с цел да впише Едноличен търговец или ООД. На което да стовари неплатени отговорности към хазната или загуби.

Как да се отървем от разширените вени за минути 01.07.24 14:03 Шокиращ отчет разкрива: над 80 000 са „ спящите “ компании в България 01.07.24 14:03 Гръцкият „ Полития “: Ружа Игнатова може да се крие в Дубай след пластична интервенция 01.07.24 13:57 Рокади в НСО: Готвят промяна на шефа на организацията 01.07.24 13:36 Отвъд парещите свойства: Какво не знаем за копривата 01.07.24 13:32

В края на предходната година да вземем за пример Министерство на вътрешните работи се похвали със спецоперация. При която е била разрушена интернационална мрежа за данъчни закононарушения в изключително огромни размери. В схемата са взели участие сдружения с действителна активност, които са укривали налози посредством поредност от компании от категориите „ спящи “ и „ фантоми “ („ изчезнал търговец “). Последните във веригата, на които са начислявани загубите, са били регистрирани на имената на лица, които са жители на страни отвън Европейски Съюз (тоест страни, с които нашите управляващи нямат добър продан на данъчна и друга информация).
Статистики за „ фантомите “, „ кухите “, „ спящите “ няма.

Разбира се, има доста компании, които са във „ фризера “ по справедливи аргументи

– да вземем за пример поради неприятна пазарна обстановка, сгрешен бизнес проект, липса на опит и така нататък Показателно е, че всяка година в България се учредяват по 30 000-50 000 нови предприятия. Асамо 10% от тях оцеляват до втората година.
За да отсее тези случаи, при които няма преднамереност, предишния декември Министерството на правораздаването предложи законови промени, които да създадат по-бързо и по-лесно доброволното закриване на предприятия без активност. Сега тези процедури лишават от 1 до над 5 години, признават от Агенцията по вписванията (АВ), към която е Търговският указател. По данни на АВ за първата половина на 2023 година е имало 16 492 производства по разпродажба. Които не са завършени, като от тях близо половината – 8170, не престават повече от петилетка.
За да се възползва от закриване по „ бързата писта “, компанията би трябвало да заявява, че в последните 12 месеца не е имала активност, не е наемала личен състав, не се е записала по Данък добавена стойност и няма неплатени обществени отговорности, гласят препоръчаните промени в Търговския закон.

Годишните доклади на предприятията се подават по електронен път в адрес

– https://isbs.nsi.bg. Служители на Национален статистически институт ще дават съвещания по телефона до самия завършек на акцията – от 08:00 до 21:00 часа на 1 юли.
Всички групи компании могат да подават доклади и заявления с дипломиран електронен автограф (КЕП). По-малките – Едноличен търговец, извършващи стопанска активност като търговци по смисъла на Търговския закон, както и физически лица в случаите по чл.29 а от ЗДДФЛ, могат вместо е-подпис да употребяват ПИК на Национална агенция за приходите.

Източник: „ Сега “

Още вести четете в: България За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР