Шокът беше голям. Срамът беше голям. Притеснението, че отсега нататък,

...
Шокът беше голям. Срамът беше голям. Притеснението, че отсега нататък,
Коментари Харесай

Режисьорът Галин Стоев: Театралните директори са бушони, които ще изгърмят, причината е много по-дълбока

" Шокът беше огромен. Срамът беше огромен. Притеснението, че занапред нататък, каквото и да кажа, числя се към това съсловие и съм част от това съсловие. Легитимността на това съсловие е доста мощно оспорена от този скандал. " Това мнение изрази пред БНР театралният режисьор Галин Стоев в отзив от абсурда с театрите в Разград и Смолян и задържането на шефовете им по разкрития за източване на средства.

Шокът е огромен, тъй като разбираме, че пари за просвета има, само че те не отиват там, където би трябвало да отиват, уточни той.

Според него този скандал е " смален вид на всичко, което се случва в страната ". Стоев се надява този скандал да не се огласява таман в този момент, с цел да хвърли прахуляк в очите " и да прикрие други безобразия, които се случват пред очите ни, под носа ни сега ".

" Театралният скандал е част от един по-голям скандал, който обществото следи със зяпнала уста. Ако няма реакция, това значи, че сме завършени като страна, като нация. Защото сега действителността би могла да бъде обсъждана само като художествена небивалица, като художествено произведение. (…) Този скандал е неуместен, колосален, противен, срамен, само че това в действителност един съвсем безопасен аспект на всичко, което се случва в страната. Където и да се поровим, излиза нещо извънредно нелицеприятно за гледане и за приемане на нормалност. (…) Този скандал е една дантела от цялата картина. Цялата картина е доста по-зловеща ", разяснява режисьорът, който работи във Франция.

Стигнало се е до тези " чудовищни схеми " след " полулегални практики, известни на всички, които имат връзка с този вид активност ", означи режисьорът.

Стоев акцентира, че приказва за съществуващи от десетилетия практики " в сивата зона " поради зле завършени разпореждания, по които се провежда театралната активност в България.

" Огромният въпрос е за изчезналата страна в построяването на една културна тактика – какво желаеме да вършим със система и база, останали от социализма. Засегнатите от абсурда театрални шефове са " бушони, които ще изгърмят ", само че дълбоката причина е доста по-надълбоко ", счита Галин Стоев.

Режисьорът на спектакъла " Хага " назова " брак по сметка с доста съмнителни художествени резултати " практиката частни структури да вършат представления с така наречен " мечки " в държавни театри отвън София. По думите му, тези театри са принудени да вземат сходно зрелище, тъй като знаят, че ще им покрие нормативите и ще им продаде билетите, което Министерството на културата желае, с цел да им даде дотация.

Липсва културна политика по какъв начин в тези театри в провинцията " да се инжектира живот " и " по какъв начин тяхната работа да бъде остойностена ", тъй че те " да не играят втори цигулки на въпросните " мечки ", които сами по себе си играят в доста неприятни представления ", съобщи Стоев.

  " Във Франция такова нещо би могло да се случи, в случай че има задоволително андрешковски вид шеф, който да завърти някакви схеми, само че наподобява толкоз безумно ", сподели още режисьорът, който управлява спектакъл в Тулуза. Ти не ставаш шеф, с цел да влезеш в скица. Ти ставаш шеф на някаква културна институция и с това поемаш задача ", добави Галин Стоев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР