Шок настъпи на пленума на ВСС!Шестима членове на прокурорската колегия,

...
Шок настъпи на пленума на ВСС!Шестима членове на прокурорската колегия,
Коментари Харесай

Шок във ВСС! Шестима членове на прокурорската колегия оттеглиха искането си за освобождане на Гешев

Шок настъпи на пленума на Висш съдебен съвет!

Шестима членове на прокурорската гилдия, внесли първото искане за предварително освобождение на основния прокурор Иван Гешев отдръпнаха предлагането си.

То беше за твърдяни нарушавания, накърняващи престижа на правосъдната власт по отношение на следствието за гърмежа до автомобила на Иван Гешев от първи май.

 

Шестимата, които внесоха предложение за освобождение на Иван Гешев на 12 май, го отдръпват.

Това разгласи Огнян Дамянов при започване на дебата. От своя страна пък Иван Гешев изиска предлагането да се гледа, с цел да се види какъв брой е несъстоятелно.

 

Заседанието на Висш съдебен съвет се ръководи от правосъдния министър Атанас Славов. Ние сме в класическата обстановка, че всичко е казано, само че не от всеки, съобщи той след близо час спор дали точката да бъде включена в дневния ред.

Според Цветинка Пашкунова няма проблем да стартират да разискват точката с разпит на очевидците, които са призовани. Един от тях е зам.-шефът на националното разследване Ясен Тодоров.

 

В началото на дебата министър Славов даде опция на вносителите да показват настояванията си. Той се извини, в случай че на момента е отегчителен, само че добави, че го прави поради жителите, които не постоянно схващат какво тъкмо става, а и това бил един от проблемите на правосъдната система, че не постоянно обяснявали.

Неочакван поврат претърпя обстановката, откакто Огнян Дамянов сподели, че шестимата, които внесоха първото предложение за освобождение на Гешев, го отдръпнаха. Започна спор може ли да се отдръпва или не.

 

Според Цветинка Пашкунова в разпоредбите не е планувано да се отдръпват предлагането. Тя уточни, че настояването е позволено, събирани са доказателства, извикани да хора да дават показания.

 

Атанас Славов посочи, че в сходни случаи в Народното събрание се стопира съвещанието и се привиква председателски съвет. Тук няма председателски съвет, пошегува се той.

Оттеглянето е изненадващо за нас. То е в наш интерес, разяснява адвокатката на Гешев Радостина Константинова - Томова. Тя сподели, че за нея огромния проблем е, че няма правила.

" Отвън са сътрудници, които са призовани. Аз съм на позицията, че не може да се отдръпна. Но това е обидно за сътрудниците, аз не се тормозя от нищо ", разяснява Гешев.

 

Кадровиците са сюрпризирани, цитират параграфи и закони, чудят се може ли да се отдръпна. Не знаят какво ползват - Административнопроцесуален кодекс, Граждански процесуален кодекс или Наказателно-процесуален кодекс.

 

И настъпи цялостен безпорядък!

Атанаска Дишева попита калегите си за какво го отдръпват. После изиска отмора, тъй като трябвало да направи информация с учебниците. Според Даниела Марчева нямало значение какви са претекстовете им. С нашето волеизявление, ние десезирахме органа, разяснява Гергана Мутафова, също вносител.

Според Атанаска Дишева и Цветинка Пашкунова (членове на съдийската колегия) предлагането не може да бъде оттеглено. Въпреки че няма експлицитен текст в разпоредбите на Висш съдебен съвет за това, те вършат прилика с разпоредбите за дисциплинарни производства. Според тях, когато една процедура е отворена и са позволени доказателствени претенции, вносителят не може да отдръпна предлагането.


" Обидно е за сътрудниците, това което се случва. Аз не се тормозя от нищо. Това, което организираме, няма аналог, няма наредба в закона. Трябва да се откри дали основният прокурор е въздействал в действителност ", съобщи Гешев.

Според представляващия правосъдния съвет Боян Магдалинчев процедурата, в която се намира съвета, не е дисциплинарно произвеждане и не може по прилика да се ползват тези правила.

 

Така пред правосъдния съвет остава висящо второто предложение на четирима членове на прокурорската гилдия, което е поради изявлението на Гешев, че в Народното събрание има " политически отпадък ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР