Шофьорите в Унгария се сблъскват все повече с недостиг на

...
Шофьорите в Унгария се сблъскват все повече с недостиг на
Коментари Харесай

Сериозен недостиг на горива в Унгария

Шофьорите в Унгария се сблъскват от ден на ден с дефицит на бензин и дизел в бензиностанциите, а наложеният от държавното управление таван на цените оказва напън върху притежателите на дребни бензиностанции. Държавната петролна компания МОЛ не може да насмогне на търсенето. На стотици бензиностанции в страната са залепени хартиени бележки за наличните горива, количествата и цените.

Знак на една бензиностанция в Мартонвашар, град на 30 км югозападно от Будапеща, осведоми водачите, че могат да купят единствено два литра гориво на понижена цена, избрана от страната преди повече от година.

През последните три седмици МОЛ не е направила никакви доставки за дребните бензиностанции.
Значителна част от бензиностанциите въобще не получават гориво от държавната петролна компания МОЛ, тъй че имаме обстановка, в която няма гориво на контролираната цена. Но законът, който не разрешава на бензиностанциите да стопират услугата, остава в действие.
Ласло Гепеш, съпредседател на Асоциацията на самостоятелните бензиностанции 

Таванът на цените на горивата, натрапен от държавно управление на Орбан през ноември 2021 г, дефинира оптималната цена за бензина и дизела на 480 форинта (1.22 долара) за литър. Тъй като пазарните цени не стопираха да се повишават, изключително след нахлуването на Русия в Украйна през февруари, вносът на горива в Унгария се срина. Чуждестранните снабдители не откриха страната за задоволително атрактивна за продажби поради наложителните цени с отстъпка.
Друг резултат от тавана на цените е, че евтините артикули се изчерпват бързо. Хората купуват гориво като че ли няма да има на следващия ден. Това, което знаем от формалните изказвания на МОЛ, е, че общото ползване на гориво в страната е с към 20-25% по-високо от предходната година. Това е количество, което даже МОЛ не може да достави.
Ласло Гепеш, съпредседател на Асоциацията на самостоятелните бензиностанции 

Прекъсванията в доставките на нефт за Унгария през тръбопровода „ Дружба “, който доставя недопечен петрол от Русия през Украйна, също способстваха за дефицита.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР