Шофьорите с положителен бърз тест за наркотици все така се

...
Шофьорите с положителен бърз тест за наркотици все така се
Коментари Харесай

"Бързите" промени за тестовете за наркотици на шофьори все така са само обещание

Шофьорите с позитивен бърз тест за опиати все по този начин се въртят в " параграф 22 ". Близо половин година след на Министерството на вътрешните работи (МВР) да приготви промени, с които кръвните проби за опиати на водачи да излизат до дни, промените в наредбата към момента са на равнище работна група, а ведомството продължава да подава ежедневно статистически данни за спрените и тествани водачи, на които са правени бързи проби.

През октомври 2022 година служебният министър Иван Демерджиев даде обещание резултатите от кръвните проби за опиати да излизат за няколко дни, а не за месеци. Заявката на здравното министерство пък беше поправките да са подготвени малко след Нова година. И преди, и сега тези проби се изследват единствено на три места в страната, поради което излизането на резултата доста постоянно лишава месеци. Това се отразява директно на живота на засегнатите, които като се изключи че нямат право да карат през това време, могат да пропуснат други изгоди и да понесат вреди, в това число като изгубят работата си. Официално водещо за решаването на казуса е здравното министерство. Оттам обявиха пред " Дневник ", че измененията към момента се разискват на равнище работна група и не се ангажираха със период по кое време биха били подготвени. От Министерство на вътрешните работи импровизирано обявиха, че има единодушие да се приготвят промени, които да разрешат кръвни проби на хора, дали позитивен резултат при бърз тест, да може да се вършат в шест лаборатории в страната.
Дори и това да бъде признато и въведено скоро, занапред Министерство на вътрешните работи ще би трябвало да разгласи социална поръчка, с цел да купи специфични устройства, в които пробите да се вършат.

Проблемът с тестването стана забележим в средата на предходната година, когато Министерство на вътрешните работи стартира акция по инспекция на водачи след злополуката при започване на юли 2022 година на при която починаха две млади дами. Много водачи се оплакаха, че макар че в никакъв случай не са употребявали опиати, резултатите им при инцидентно тестване са излезли позитивни.

 Чистачка на амфетамини, или за резултатите от тестването на чиновниците на Министерство на вътрешните работи Чистачка на амфетамини, или за резултатите от тестването на чиновниците на Министерство на вътрешните работи

Тестовете, които Министерство на вътрешните работи употребява, са чувствителни и реагират постоянно и при проби на хора, които използват разнообразни медикаменти. До сходни заключения и самите служители на реда, откакто управлението на Министерство на вътрешните работи изиска те да бъдат тествани за опиати и алкохол преди работа. чиновници се оплакаха, че има доста подправени положителни резултати.

Според в този момент настоящите правила, без значение дали водачът оспори резултата от бързия тест и отиде на кръвна проба, номерата на колата се смъкват, книжката му се лишава, а откакто даде кръв, бива арестуван за 24 часа. Дори и водач да откаже да бъде тестван на място, а изиска да даде кръвна проба за по-точно проучване, се оказва в обстановка, в която регистрационните табели на колата му се смъкват и тя се стопира от придвижване

" Всичко продължава както досега. В последните месеци имаме доста повече поръчки за подправено положителни проби, в сравнение с преди ", разяснява пред " Дневник " юрист Силвия Петкова, която следи тематиката и води сходни каузи. В дело, което приготвя водач на автомобил, спрян за инспекция, дал позитивна проба за опиат, изискал да му бъде изработен кръвен тест, само че до момента в който чакал тестът да излезе, книжката му е отнета, а номерата на автомобила - свалени. В разследване на това, че той не може да кара, сдружението, на което е и шеф, и притежател не може да извърши контракт за над 80 хиляди лв.. По него той би трябвало да заплати и неустойки.

Според данните на Министерство на вътрешните работи, които се афишират всеки ден, от началото на март 2023 година при инспекция с бързи проби са открити 131 души, които са дали положителен резултат за опиати или техни аналози. Други 40 са отказали да бъдат тествани. През февруари бързият тест на 428 души е излязъл позитивен, а 144 са отказали такава инспекция.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР