Шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват на път

...
Шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват на път
Коментари Харесай

АПИ: Шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват с готови за зимни условия автомобили

Шофьорите, на които им следва пътешестване, да потеглят на път с коли, готови за зимни условия. За това молят от Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ).

За на следващия ден е избран жълт сигнален код за рисково време в Южна България и оранжев сигнален код за Северна и Югоизточна България. През нощта против събота във високите планински елементи в Западна България и Предбалкана дъждът ще премине в сняг. Прогнозите са за обилни количества дъжд и мощен вятър. Очаква се намаляване на температурите. Ще има условия за виелици и заледявания.

АПИ приканва водачите да карат с нараснало внимание и съобразена скорост, като съблюдават нужната отдалеченост, да не подхващат внезапни маневри. Блокирането на придвижването от транспортни средства, които не са готови за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали водачи и работата на снегопочистващата техника.

Областните пътни ръководства са в подготвеност да подхващат нужните дейности за обработка на настилките във високопланинските региони и проходите, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания по усойните места. Целта е превантивните, а по-късно и снегопочистващите действия, да стартират оптимално бързо при утежняване на времето, с цел да се обезпечи проходимостта на пътищата.

Приоритет са автомагистралите, най-натоварените посоки по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките сред Северна и Южна България.

Всички жители и транспортни компании могат да получават информация за настоящата пътна конюнктура и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и когато и да е от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В организацията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за положението по републиканските пътища.

През идващото денонощие ще бъде прохладно със мощен и плевел северозападен вятър, който през нощта против неделя в Североизточна България ще се усилва до ураганен, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). С усилването напразно температурите ще се намалят. През нощта преваляванията в страната ще продължат, в множеството региони ще са от дъжд, по-значителни в
Южна България, а в планинските региони на Западна България - от сняг. Минималните температури ще са сред 1° и 6°, в София - към 1°.

Утре преди обяд превалявания ще има в Южна и Източна България, най-вече от дъжд, по високите полета - от дъжд и сняг. След обяд сняг ще завали и в Североизточна България, а през нощта против неделя и в югоизточните региони. Със захлаждането в нощните часове за малко там ще се образува тънка снежна завивка. Максималните температури ще бъдат 3°-8°, в София - към 3°.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР