Шофьорите на камиони, които осъществяват превози в страни от ЕС,

...
Шофьорите на камиони, които осъществяват превози в страни от ЕС,
Коментари Харесай

Искат лиценз и за превози с бусове над 2,5 тона

Шофьорите на камиони, които реализират транспорти в страни от Европейски Съюз, ще получават повече пари, в случай че бъдат признати промени в Закона за автомобилните транспорти, които са пуснати от държавното управление за публично разискване, заяви " Труд бг ".

Целта е с препоръчаните промени да бъдат изпълнени последните наставления на Европейски Съюз в региона на автомобилните транспорти. Промените плануват, че водачи на български камиони, които реализират транспорти сред други страни от Европейски Съюз, ще се смятат за командировани в тези страни. В тези случаи водачите ще би трябвало да получават към заплатата си и спомагателни суми за дневни пари за интервала на командировката, както и да бъдат покрити разноските им за храна и квартира. Освен това общата сума, включваща главното и спомагателните трудови хонорари, както и дневните пари за командировките, няма да може да бъде по-малка от възнаграждението за сходна работа, което получават водачите на камиони в страните, в които българските водачи са командировани.

Промените плануват интернационалните превозвачи да провежда активността си по метод, който подсигурява, че камионите, които се употребяват за интернационален транспорт на товари, се връщат в България в границите на осем седмици след овакантяване територията на страната.

На лицензиране ще подлежат и превозвачи, които употребяват бусове с позволена оптималната маса над 2,5 тона, плануват още измененията. В момента лиценз се изисква за камиони над 3,5 тона. Освен това лиценз ще се дава единствено на компании, които нямат отговорности към хазната.

Ако компания към този момент има лиценз, само че има и просрочени отговорности към хазната, ще може краткотрайно да бъде спирана активността й до погашение на отговорностите, само че за период не по-дълъг от три месеца.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР