Шофьорите, които са снимани да извършват нарушения от камери, собственост

...
Шофьорите, които са снимани да извършват нарушения от камери, собственост
Коментари Харесай

Тесла за шофьорите, ще валят глоби!

Шофьорите, които са снимани да правят нарушавания от камери, благосъстоятелност на общините, да получават електронен фиш по същия ред, по който в този момент ги глобяват от КАТ, оповестява " Труд ".

70 на 100 от платените санкции да отиват в бюджета на общината, когато нарушаването е снимано с нейна техника. Това планува план за промени в Закона за придвижване по пътищата (ЗДвП), импортиран през вчерашния ден от шестима депутати от ГЕРБ-СДС, измежду които са някогашните вътрешни министри Младен Маринов и Христо Терзийски. 

Идеята част от парите от шофьорски санкции да остават в общините, които построяват и поддържат видеосистеми за наблюдаване, е на повече от 10 години. Оттогава неведнъж се разраснаха мрежите от камери в София, Бургас, Стара Загора и в още градове и даже села.

От сдружението на общините с години упорстваха да получат средства за поддръжка на системите и центровете за наблюдаване, както и за образование на свои хора, които да правят същата контролна активност не по-лошо от който и да е служител на реда на държавна заплата.

През януари планът бе импортиран и в последните дни на 48-то Народно заседание и главната роля за стигането му до Народното събрание е на столичния кмет Йорданка Фандъкова и шефа на СОС Георги Георгиев.

София има най-голямата система от улични камери, която снима хиляди нарушавания дневно, а в КАТ няма такава войска от чиновници, която да ги обработи, макар че законът дава правото да се сформират електронни фишове освен по фотоси от радари за превишена скорост. Смята се, че общините ще могат да издават такива фишове по фотоси за минаване на червен светофар, за нарушаване на пешеходна пътека или на спирки на градския транпорт и други.

Поправките в ЗДвП плануват общините да основат служби за пътен надзор, които да употребяват същите системи като катаджийските, както и да имат права да реалокират коли и да връчват невръчени електронни фишове.  Покрай това връчване създателите на плана са вкарали и една друга отколешна фантазия на КАТ – за невръчени фишове да бъде проверяван освен водачът, а и всички пътуващи с него в автомобила.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР