Шофьорът на микробуса, причинил катастрофата край Видин, е от благоевградското

...
Шофьорът на микробуса, причинил катастрофата край Видин, е от благоевградското
Коментари Харесай

Превозвачи от Благоевградско: Катастрофиралият бус с 5 жертви е извършвал нерегламентиран превоз

Шофьорът на микробуса, предизвикал злополуката край Видин, е от благоевградското село Баня. Според негови сътрудници той е превозвал нерегламентирано пасажери.

Шофьорът и брачната половинка му, които починаха в злополуката, са от разложкото село Баня. Екипът ни научи, че те са пътували всяка седмица до Германия и до други страни от Европейския съюз със личен микробус и защото автомобилът е с 8+1 места, не изисква лиценз за транспорт на пасажери. Мъжът и дамата обаче не са единствените, които са се занимавали с противозаконния бизнес. Според наши източници доста водачи от Разлог, Банско и Гоце Делчев транспортират нерегламентирано пасажери в чужбина, а курсът афишират като „ споделено пътешестване “, с цел да не подлежат на надзор.

Всяка седмица водачът на микробуса и брачната половинка му превозвали нерегламентирано пасажери от България до Западна Европа, споделя Емил Тодоров. Цената варирала от 130 до 200 евро на човек.

Емил Тодоров, притежател на транспортна компания в Благоевград: Пътуват си незаконно, возят си пасажери, возят си багажи, дърпат си кола без фактури, без документи, без лицензи, без да съблюдават почивки, без да съблюдават правилник. Законът доста елементарно се прескача – като се качат в буса, хората се предизвестяват, че в случай че има инспекция, споделяме, че сме другари, споделено пътешестване, и всичко е ок, няма проблеми.

Така противозаконният публичен транспорт на пасажери минава като „ споделено пътешестване “, при което не се издава касова записка и не може да бъде потвърдено, че е с икономическа полза. А обявите се пускат най-вече в обществените мрежи.

Христо Ангелова, транспортьор в Разлог: Просто на никой не му се занимава с тях. Аз персонално съм пускал тъжби до ДАИ няколко пъти, по този начин и нищо не се отразява.

Емил Тодоров: Ако имаше надзор, този бус нямаше да тръгне, този нямаше да съществува като бус, нямаше да съществува като транспортьор. С такива микробуси хиляди хора пътуват всяка седмица за чужбина.

Най-често зад кормилото без регистрация като превозвачи сядат водачи с категория B, които нямат нужния опит на професионалните превозвачи.

Емил Тодоров: Те доста постоянно карат бързо, не спят, и всичко това нещо въздейства на човешкия организъм.

Христо Ангелов: Преди една седмица с един подобен микробус, който от Разлог пътува за Гърция, те пътуват без застраховки, без нищо, и на дамата, която пътуваше в този микробус ѝ стана неприятно, падна на земята, и те не знаят какво да създадат.

Въпреки че нерегламентираният транспорт на пасажери крие доста опасности, той е желан поради опцията транспорт от адрес до адрес.

Автор: Аксения Ангелова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР