Шофьор на 22 г., пострадал в катастрофа, като попаднал в

...
Шофьор на 22 г., пострадал в катастрофа, като попаднал в
Коментари Харесай

ТАКА СЕ ПРАВИ: Шофьор осъди община за 60 000 лв. заради дупка

Шофьор на 22 година, потърпевш в злополука, като попаднал в дупка на пътя, осъди Община Шумен за 60 000 лева обезщетение. Към солидната сума се прибавят и над 7 200 лева лихви, както и близо 17 000 лева приети имуществени вреди за лекуването на П.П. Решението на Окръжния съд в Шумен не е дефинитивно. И двете страни са обжалвали и делото отива в Апелативен съд Варна.

Искът на младия мъж бил за 200 000 лева, само че магистрати са признали по-малко. Фаталният случай станал през септември 2019 година по общинския път Шумен - село Илия Блъсково, където пострадалия карал бус " Ивеко ". По това време правата била неремонтирана, осеяна с дупки на зиг-заг, някои били с дълбочина педя.

При изпреварване на кола, лидерът попаднал в дупка, излязъл вляво, блъснал се в крайпътно дърво и едвам го измъкнали от смачканите ламарини. Повече от 10 дни бил в кома, с голям брой фрактури на крайниците. От интубацията се стигнало до слепване на трахеята и до през днешния ден приказва мъчно. За пет месеца претърпял 9 интервенции. Девет месеца бил имобилен на легло, след това проходил с патерица, само че медици и все още не дават гаранции за 100% възобновяване.

Пътят е общински и кметството носи отговорност за положението му. Шуменски областен съд е приел, че главната причина за ПТП-то, е неприятното положение на сектора - износено асфалтово покритие, с голям брой дупки, както и неналичието на отвесна сигнализация, тъй като пропадането на лявото предно колело на автомобила при изпреварване е довело до отклонение.

" Допустима е и опция за нередовност на автомобила или неточност на лидера при преодоляването му, само че тези хипотези остават непотвърдени от доказателствения материал по делото ", написа в решението. Магистрати одобряват, че има и съпричиняване от страна на лидера, тъй като въпреки и да е карал със скорост ненадвишаваща 90 км./ч, тя не е била съобразена с пътните условия.
Малко след случая неприятният път е бил ремонтиран.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР