Шофьор лети със 173 км/ч., камера го снима, а фишът

...
Шофьор лети със 173 км/ч., камера го снима, а фишът
Коментари Харесай

Пловдивски джигит вдигна 173 км/ч на АМ "Тракия", но се отърва само с глоба, защото...

Шофьор лети със 173 км/ч., камера го снима, а фишът му отпада в съда. Причината – служителите на реда не сложили знак, че има видео надзор. Случката е станала в края на юни 2016 година. Ауди се е движило по автомагистрала Тракия край Пловдив със бясната скорост от 173 км/ч. В същото време на правата на 120 км. е била позициониран патрул с камера за скорост.
Бързакът е бил уловен от техническото средство, а година по късно получава и „ честитка”. В писмото, пратено от КАТ, е разказана обстановката, датата и скоростта, както и че нарушителят се глобява със 100 лв..
Водачът на бързата кола обаче апелира наложеното му наказване в Пловдивския областен съд. Като доводи в молбата си, той е написал, че не е бил подложен пътен знак, който да указва на водачите обсега на средството за видеонаблюдение, както и знак, с който е било въведено ограничаването на скоростта.
В съвещанието несъмнено е потвърдено, че в действителност лидерът е управлявал транспортното си средство с превишена скорост. Ограничението в правата е 140 км/ч, а нарушителят е превишил тази скорост с близо 30 км/ч.
Към дата на нарушаването обаче не е обозначен контрола от страна на пътните служители на реда. По време на инспекцията към момента е работил законът, в който е написано, че: „ местата за надзор с мобилни и стационарни автоматизирани механически средства и системи се отбелязват с пътен знак Е24 и се оповестяват посредством средствата за всеобщо осведомление или на интернет страницата на Министерството на вътрешните работи “.
По тези съображения в производството не се откри да е било изпълнено, настоящото все още на действието, законово условие местата за надзор да са били оповестени посредством средствата за всеобщо осведомление или на интернет страницата на Министерството на вътрешните работи.
Така магистратите анулираха акта на водача, защото нарушаването му е направено, до момента в който към момента е била в действие наредбата за уведомяване на пътния надзор.
В средата на предходната година депутатите гласоподаваха пътният знак Е24, който предизвестява водачите за камери, засичащи превишената скорост да бъдат отстранени. Причината бе, че когато водачите биват уведомявани посредством слагането на знак пред полицейския автомобил с мобилна камера, те понижават скоростта единствено в зоната на знака и по-късно не престават придвижването си с превишена скорост.
Освен знакът, по същите аргументи отпадна и задължението на Министерство на вътрешните работи да оповестява на интернет страниците на регионалните дирекции къде са разположените мобилните и стационарните камери на Пътна полиция.
Знакът, който значи пътен сектор с камера за надзор на скоростта, бе въведен през 2015 година, с цел да може КАТ да върне в приложимост издаването на електронни фишове от мобилните камери.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР