Шофьор е най-желаната нова професия от работещите българи със средно

...
Шофьор е най-желаната нова професия от работещите българи със средно
Коментари Харесай

Най-много хора искат да се преквалифицират в шофьори

Шофьор е най-желаната нова специалност от работещите българи със приблизително и по-ниско обучение. Това излиза от разбивката на данните от Агенцията по заетостта за претендентите да се образоват с европейски средства по програмата " Ваучери за заети лица ". Тя е продължение на известната стратегия " Аз мога " от предишния програмен интервал. Сега обаче по новата стратегия могат да се образоват единствено хора със приблизително и по-ниско обучение, и то против доплащане от джоба си - в размер на 15% от цената на определения курс.
51 680 заети са поискали да се преквалифицират или да научат език по новата скица. Агенцията по заетостта към момента не е раздала всички ваучери на утвърдените, тъй като " има случаи, в които тече спомагателна преписка с лицата за определяне на тяхната принадлежност към целевата група по плана ". След като получат ваучера си, хората имат три месеца да стартират курс. Проблемът, за който алармират претенденти, е, че даже и да са утвърдени, те не могат да стартират курс, тъй като няма задоволително претенденти за образуване на група или пък има малко компании, които оферират определена от тях подготовка. Фирмите - снабдители, които са утвърдени от АЗ, не са длъжни да организират курсовете, в случай че няма задоволително хора, написа в. " Сега ".
По последни данни Агенцията по заетостта е издала ваучерите на 11 462 души. Те са на стойност 11.6 млн. лева Общият запас на програмата е 50 млн. лева Стойността на ваучерите е сред 70 лева и 1800 лева според от определения курс и образование. Най-скъпият ваучер от 1800 лева още веднъж ще се дава за образование за придобиване на професионална подготовка от трета степен за не по-малко от 960 образователни часа. Това значи, че най-голямата сума, която би трябвало да извади от джоба си претендентът, е 270 лева И тук обаче компаниите са показали " досетливост " - по форумите претенденти, получили ваучер, описват, че някои школи и компании оферират да поемат сумата, която би трябвало да се доплати за тяхна сметка, с цел да се запишат хората при тях.
Над 61% от всички подадени заявки са за включване в образования за придобиване на професионална подготовка. Близо 39% са за образования за придобиване на основни пълномощия, като 28% от тях са за чуждоезикови образования, а останалите 11% - за придобиване на цифрова подготвеност.
Най-голям е ползата към образованията за придобиване на професионална подготовка. Близо 8 хиляди ваучера са издадени за такива курсове, като хората към този момент са почнали образованията. Най-желаните специалности са " Вътрешни и интернационалните транспорти на товари " и " Вътрешни и интернационалните транспорти на пасажери ". Това значи, че всеобщо хората желаят да станат професионални водачи. Следващите най-предпочитани специалности са " Автотранспортна техника " и " Производство на кулинарни произведения и питиета ". 2314 са издадените ваучери за образование по непознат език, като без никаква изненада британският език е най-търсен. 1176 ваучера са издадени за цифрова подготвеност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР