„Школò по гайда и народознание си поставя за цел да

...
„Школò по гайда и народознание си поставя за цел да
Коментари Харесай

Стартира първото гайдарско училище в България – „Школò по гайда и народознание“


„ Школò по гайда и народознание " си слага за цел да разпространява гайдарското изкуство измежду младежите, с цел да подкрепи неговото запазване и развиване, както и одобряването на българския фолклор и обичаи

В България започва първото учебно заведение по гайда, което носи името „ Школò по гайда и народознание ". Негови създатели са гайдарите Петър Янев, Иван Георгиев-Балки и почетния консул на България в Демократична Република Конго - Теодора Игнатова. Те се сплотяват към концепцията да се запази и придвижи напред към бъдещето знанието за националните ни полезности, фолклора и обичаите посредством опознаване на най-българския музикален инструмент - гайдата.
В методологията на образованието музиката и гайдата се преглеждат като свързващия детайл сред всички съставни елементи на народознанието - фолклорни обичаи, традиции и вярвания, етнографски особености на другите области на България, живите истории от нашето завещание. Основна цел на уроците е децата освен да овладеят механически инструмента, а да осъзнаят смисъла на фолклорната традиция, да възприемат българския дух, закодиран в нея като част и основа на своята ценностна система. Те включват теоретично образование за запознаване с музикалния инструмент и практическо асимилиране на гайдарското изкуство. В образователния материал са заложени и тематики, свързани с българската история, фолклор и изкуство.
„ Школò по гайда и народознание " си слага за цел да разпространява гайдарското изкуство измежду младежите, с цел да подкрепи неговото запазване и развиване, както и одобряването на българския фолклор и обичаи. Ние имаме вяра, че гайдата е притежател на българския образ и националната ни просвета, които е пренасяла и обогатявала през вековете - от митичното великолепие на траките до през днешния ден. Авторската методология за преподаване на гайда, която разработихме се основава на това схващане за гайдата и гайдарското изкуство, което желаеме да предадем и на децата ", споделят създателите на „ Школò по гайда и народознание ".
В „ Школò по гайда и народознание " вземат участие и гост-лектори. Чрез техните уроци децата имат опция да се допрян до хубостта и достоверността на гайдарското изкуство, българския фолклор, традициите и по какъв начин те се придвижват в актуалния свят. Сред първите гост-лектори, които ще посетят „ Школò по гайда и народознание " са певицата Валя Балканска и световноизвестният български кавалджия Теодосий Спасов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР