Шизофренията е не само здравословен, но и сериозен социален и

...
Шизофренията е не само здравословен, но и сериозен социален и
Коментари Харесай

Различните лица на шизофренията като социален и икономически проблем

Шизофренията е освен здравословен, само че и сериозен обществен и стопански проблем за пациентите и техните фамилии . Според последното интернационално изследване на пазара, извършено от Richter Gedeon Plc. в 4 страни (Русия, Чехия, България и Унгария), един от най-тревожните проблеми е неналичието на информация за болестта. Шест от 10 търсят благоприятни условия по какъв начин да се оправят с казуса и имат потребност да споделят болката си с други хора в сходно състояние.

Не бива да подценяваме и общественото влияние на заболяването. След приемане на диагнозата, членовете на фамилията се оказват в изцяло изменена житейска обстановка: 6 от 10 болногледачи се борят да запазят работата си, а финансовото положение на всеки втори обиден се утежнява доста.

Според интернационално изследване, извършено през 2019-2020 година, най-малко половината от хората, които се грижат за пациенти с шизофрения, срещат финансови усложнения, 60% имат съществени проблеми със запазването на работата си, а 50% усещат липса на връзка с други болногледачи

Членовете на фамилията играят основна роля в обезпечаването на прочувствена поддръжка за пациентите (средно 88% за 4 страни, Русия 83%, Чехия 96%, България 80%, Унгария 94%) и повече от половината от тях обезпечават финансови запаси (средно 67% в 4 страни, Русия 68%, Чехия 88%, България 66%, Унгария 68%).

Полагането на грижи за болен с шизофрения изисква доста време и отдаденост. Според проучването това лишава повече от 20 часа седмично, което води до съществени проблеми в работата, т.е. към 20% са принудени да преминат на ненапълно работно време или да изоставен работата си.

Според изследването най-важната им потребност е да имат надеждна и елементарно разбираема информация за заболяването (средно 54% в 4 страни, Русия 73%, Чехия 52%, България 26%, Унгария 56%), опциите за лекуването й (средно 44% в 4 страни, Русия 59%, Чехия 50%, България 18%, Унгария 40%), в това число вероятни нежелани реакции и препоръки за метод на живот.

Близките на пациентите с шизофрения имат значителен принос за живота на пациентите. Те са героите в сянка, които постоянно остават незабелязани, само че те са и пасивните " заболели ", които безсимптомно минават през етапите на шизофренията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР