Шивелуч на руския полуостров Камчатка е изключително активен и се

...
Шивелуч на руския полуостров Камчатка е изключително активен и се
Коментари Харесай

Вулканът Шивелуч в Русия е изключително активен, очаква се да изригне


Шивелуч на съветския полуостров Камчатка е извънредно деен и се чака изригване, заяви Ройтерс, базирайки се на известие на екипа, отговарящ за вулканичната интензивност.

Прахово изригване с височина от 10-15 км може да се чака когато и да е. Активността на вулкана може да засегне интернационалните полети и нисколетящи самолети, написа на уеб страницата на обсерваторията.

Руската държавната осведомителна организация РИА цитира Алексей Озеров, шеф на института по вулканология и сеизмология на Далечния изток, клон на РАН, съгласно който куполът на вулкана е доста парещ.

„ През нощта съвсем цялата повърхнина на купола свети. Горещи лавини с температура от 1000 градуса по Целзий се спускат по скатовете. Това положение на купола се следи по предписание при очакване на мощно изригване “.

Шивелуч е един от най-големите вулкани на полуостров Камчатка с височина от 3283 м. Той е и един от най-активните. Смята се, че за последните 10 000 години е имало 60 обилни изригвания. Последното най-мощно беше през 2007 година, оповестява НАСА.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР