Широкомащабни нови регулации за криптовалутите и криптоактивите, са на път

...
Широкомащабни нови регулации за криптовалутите и криптоактивите, са на път
Коментари Харесай

Задават се глобални правила за криптовалутите

Широкомащабни нови регулации за криптовалутите и криптоактивите, са на път да бъдат одобрени през актуалната и идните седмици. Европейски Съюз, Съединени американски щати и Г20 са в конкуренция кой първи ще утвърди новите правила. Всяка от тези огромни сили се надява да е водач, тъй като нейните ограничения ще дефинират световните трендове.

Първите опити за контролиране се случват в миг, в който „ крипто-зимата “ срина бранша с към 2 трилиона $. Понастоящем секторът е значително нерегулиран в множеството страни. Ясно е единствено, че би трябвало да се съблюдават разпоредбите за отбрана против пране на пари и финансиране на тероризма.

Отвъд това обаче други регулации няма. Инвеститорите се любуват на (и страдат от) един безпределно свободен пазар, където в границите на броени часове коините могат да се трансфорат в стотици хиляди единици пари – и противоположното.

Европейски Съюз

В понеделник Комисията по икономическите и паричните въпроси на Европейския парламент гласоподава за напредването на дълго разисквания законопроект за пазарите на криптоактиви – в резюме MiCA. Законопроектът към този момент е на стадий на финални договаряния с Европейската комисия, Съвета на Европейския съюз и Европейския парламент.

ECON одобри политиката за крипто-активите с 28 гласа за и един срещу. Следва превод на текста на всички публични езици на Европейски Съюз. Това е идната стъпка към формалното приемане на новия закон, което ще стане след дефинитивно гласоподаване в Европейския парламент.

MiCA включва интервал на акомодация от 12-18 месеца, с цел да се приготви за новите регулации. Това значи, че нормата може да влезе в действие през 2024 година

„ Важно е да се подсигурява, че законодателството за финансовите услуги на Европейския съюз е уместно за цифровата епоха и способства за [укрепването на] стопанска система, подготвена за бъдещето, която да работи за хората, в това число посредством поощряване на потреблението на новаторски технологии “, се споделя в текста на MiCA.

Г20

Съветът за финансова непоклатимост (FSB), който координира основаването на финансови правила измежду Групата на 20-те огромни стопански системи (Г20), от своя страна направи девет рекомендации към страните-членки. Желателно е те да стартират да ползват ограниченията по-скоро.

Като цяло рекомендацията е фирмите за криптоактиви да заделят капитал сходно на банките, когато подхващат сходни действия.

Клаас Нот, президент на Холандската централна банка, който ръководи FSB, сподели, че „ крипто-зимата “ от последните няколко месеца е стимулирала борда да намерения за съществуващите структурни уязвимости. Според FSB, криптовалутите, които имат обща стойност от към 935 милиарда $ – спрямо 3 трилиона $ на пика си през ноември предходната година – не са задоволително огромен бизнес, с цел да застрашат финансовата непоклатимост на световната стопанска система, само че въпреки всичко са нужни правила за контролиране и реализиране на евентуално възобновяване.

„ Притесненията по отношение на рисковете, които те съставляват за финансовата непоклатимост, евентуално ще излязат на напред във времето, по-скоро по-рано, в сравнение с по-късно “, сподели Нот в писмо до срещата на финансовите министри от Г-20 във Вашингтон тази седмица.

FSB предлага въвеждането на рамка за контрол и ръководство на рисковете и данните при крипто-фирмите, както и внедряване на проекти за гладко закриване на компании за крипто-активи в затруднено състояние. Мотив за предлагането е фактът, че няколко крипто-фирми се сринаха по време на неотдавнашните пазарни разтърсвания.

Основният принцип е, че една и съща активност би трябвало да се контролира по един и същи метод, без значение дали е подхваната от компания за криптоактиви, банка или снабдител на заплащания, и че крипто-фирмите може да се наложи да разделят някои функционалности, с цел да подсигуряват това, сподели FSB.

Предложенията бяха пуснати за публично разискване до 15 декември. След това ще да бъдат дефинитивно завършени доникъде на 2023 година, когато се чака членовете на FSB да ускорят осъществяването им.

Съединени американски щати

Белият дом неведнъж е призовавал за контрол и контролиране на пространството на криптовалутите, изключително откакто локалните управляващи оповестиха, че са записали огромни хакерски офанзиви от севернокорейски хакери и че потреблението на криптовалута е имало значима роля в тези събития. Администрацията на президента Байдън обмисля ремонти във финансовите и други закони, тъй че прокурорите да могат да проверяват и да се оправят с нарушителите, употребяващи криптовалути.

Местните регулатори също от дълго време приканват за по-крути ограничения за контролиране на крипто-индустрията. „ Честно е да се каже, че Съединени американски щати желае да играе водеща роля за това в международен мащаб “, сподели Патрик Доуърти, някогашен юрист на Комисията по скъпи бумаги и тържища, който в този момент е в борда на асоциацията Global Digital Asset and Cryptocurrency Association.

Миналата седмица Суперкомитетът на финансовите регулатори в Съединени американски щати, прочут като Съвет за контрол на финансовата непоклатимост, издаде предизвестие, че в случай че бъдат оставени без надзор, криптопазарите могат да прераснат в „ систематична финансова опасност “.

Доколко Съединени американски щати ще се опита да повлияе на промишлеността и регулациите посредством FSB – следва да се види.

Индустрията недоволства

Междувременно Съветът за крипто-иновации – индустриална организация на сектора – предизвести, че „ един корав метод може да сложи тази технология на колене “. Линда Дженг, основен световен регулаторен шеф на групата, сподели в изказване, че световната съгласуваност „ е положително нещо. Това значи, че фирмите нямат десетки разнообразни правила, които да следват. Но ние се насочваме към web3 стопанска система и се надяваме, че регулаторите ще обмислят изгодите от това, което една web3 стопанска система може да направи “.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР