Широко използваните лекарства за високо кръвно може да предпазват от

...
Широко използваните лекарства за високо кръвно може да предпазват от
Коментари Харесай

Лекарствата за високо кръвно може да предпазват от тежка форма на COVID-19

Широко употребяваните медикаменти за високо кръвно може да защищават от тежка форма на COVID-19, сподели проучване в Китай, резултатите от което са оповестени в Европейското списание за сърдечносъдови заболявания, съобщи Ройтерс.

Пациентите с високо кръвно в действителност са два пъти по-застрашени от гибел и по-често се постанова да бъдат поставяни на апаратно дишане. Този рисков фактор е прочут. Приемащите какъвто и да било тип медикаменти за управлението му обаче са със доста по-малък риск от гибел от COVID-19 от тези, които не се лекуват.

Изследването е обхванало 2900 пациенти, признати през февруари и март в болница в Ухан - първичния епицентър на пандемията. Анализирайки данни и от предходни проучвания, китайските учени откриха също, че медикаментите за високо кръвно ACE-инхибитори и ангиотензин рецепторни блокери (ARBs) по-специално могат да са свързани с по-нисък риск от гибел от COVID-19.

Няколко научни екипа писаха, че медикаментите могат да усилват податливостта на COVID-19.

" Бяхме много сюрпризирани, че тези резултати не потвърдиха първичната ни хипотеза; в действителност те са тъкмо в противоположна посока, с наклонност в интерес на ACE-инхибиторите и ARBs " - сподели Фей Ли, един от създателите на проучването от болница в гр. Сиан.

Доказателствата към този момент са единствено от наблюдения, а не от рандомизирани тествания. Специалистите обаче " оферират пациентите да не стопират лекуването си, в случай че доктор не упорства за това ".

Същата рекомендация издаде Американският лицей на кардиолозите и Американската асоциация по сърдечносъдови заболявания.

Резултатите от китайското проучване насочват към опцията тези медикаменти да се изследват като лекуване за COVID-19, написа доктор Луис Руилопе от университетската болница в Мадрид в коментар към публикацията в списанието.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР