Широкият индекс S&P 500 се покачи с 0,1% в петък,

...
Широкият индекс S&P 500 се покачи с 0,1% в петък,
Коментари Харесай

Основните борсови индекси в САЩ напредват за трета поредна седмица

Широкият показател S&P 500 се повиши с 0,1% в петък, постигайки растеж от 2,2% за последните пет дни и отчитайки трети следващ седмичен прогрес. S&P 500 затвори с покачване в 13 от последните 15 търговски сесии.

Dow Jones Industrial Average означи слаба смяна в петък, а Nasdaq Composite също се увеличи с 0,1%.

Борсовите показателите в Европа също се повишиха в края на петъчната търговия, като паневропейският Stoxx 600 напредна с 1%.

По-хладният от предстоящото доклад за инфлацията в Съединени американски щати от вторник е основната причина за оптимизма на вложителите, помагайки за удължение на гневното рали през ноември, при което S&P 500 скочи със 7,6% за месеца, отбелязва The Wall Street Journal.  

Трейдърите залагат, че акцията на Федералния запас за повишение на лихвените проценти е завършила и че инфлацията ще се насочи към целевите равнища без внезапна криза – или така наречен „ меко кацане “.

Прогнозите в този момент демонстрират, че трейдърите виждат по-голям от 50% късмет за понижаване на лихвените проценти до срещата на Фед през май.

По-високите лихвени проценти охлаждаха по-рисковите активи през по-голямата част от последните две години, само че в последно време вложителите се насочват още веднъж към някои от тях, показва WSJ.

Russell 2000, който наблюдава акциите с дребна капитализация - считани за изключително чувствителни към положението на стопанската система - добави повече от 5% за седмицата.

Борсово търгуваният фонд ARK Innovation на Cathie Wood, който влага главно в нерентабилни, само че бързо разрастващи се софтуерни компании, добави 9,9%.

На дълговите пазари доходността на облигациите означи слаба смяна в петък, като тази на 10-годишните държавни бонове затвори на 4,441% от 4,444% в четвъртък. Референтната рентабилност, която пада с покачването на цените на облигациите, е намаляла с повече от четири десети от процентния пункт през ноември, откакто доближи 5% в края на предишния месец.

Акциите бяха подсилени и от мощния сезон на облагите.

Повечето компании от S&P 500 към този момент са отчели резултати за третото тримесечие, като над 80% надвишиха упованията на анализаторите, съгласно LSEG. Това е най-високият % от второто тримесечие на 2021 година

Акциите на Gap скочиха с повече от 30% в петък, откакто търговецът на облекла разгласява по-силни от предстоящото резултати. Търговецът на дребно Ross Stores се увеличи със 7,2%.

Акциите в бранша на строителството на парцели също получават подтик, като вложителите чакат, че паузата в повишението на лихвените проценти от Фед ще помогне за облекчение на лихвите по ипотечните заеми и ще подтиква търсенето на жилища. Акциите на PulteGroup, Toll Brothers и KB Home скочиха с повече от 5% тази седмица. В петък данните демонстрираха, че започнатите градежи на нови жилищни здания са се нараснали с 1,9% през октомври по отношение на предходния месец, което е над прогнозите на икономистите.

Цените на петрола също се възвърнаха след внезапен спад, като суровият Брент, интернационалният бенчмарк, затвори с 4,1% нагоре на 80,61 $ за барел.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР