Широкият фондов индекс на САЩ скочи над 5000 пункта в

...
Широкият фондов индекс на САЩ скочи над 5000 пункта в
Коментари Харесай

S&P 500 достигна 5000, но причините за безпокойство на Уолстрийт остават

Широкият фондов показател на Съединени американски щати скочи над 5000 пункта в последната минута на комерсиалната сесия в четвъртък, съгласно пазарните данни на Dow Jones, преди да се откри малко под това равнище. Дневният растеж на S&P 500 от 0,1% беше задоволителен за ново рекордно затваряне на показателя - деветото му за 2024 година

Референтният показател е повишен с 4,8% през 2024 година, подкрепят от облагите на акции на компании от разнообразни браншове, вариращи от технологии до опазване на здравето и финанси.

Dow Jones Industrial Average набъбна с 0,1%, или към 49 пункта, до 11-ото си рекордно затваряне за 2024 година

Технологичният Nasdaq Composite се увеличи с 0,2%, оставяйки го на 1,6% под рекордното му затваряне от ноември 2021 година

Розовите вероятности за облагите накомпаниите спомогнаха за подхранването на акциите, показва The Wall Street Journal.
Анализаторите чакат, че облагите на фирмите в S&P 500 са нарастнали с 2,8% през четвъртото тримесечие на 2023 година по отношение на година по-рано, съгласно FactSet. За 2024 година те чакат приходите да набъбнат с 11%.
Инвеститорите също по този начин се облягат на знаците, че стопанската система остава мощна макар акцията на Федералния запас за повишение на лихвените проценти. Последният отчет за работните места сподели, че работодателите са добавили 353 000 позиции през януари, съвсем двойно повече от предстоящото от икономистите, интервюирани от WSJ.

Междувременно инфлацията се охлади от историческите си върхове, което кара членовете на централната банка на Съединени американски щати да обмислят по кое време ще стартират да понижават лихвените проценти.

Някои вложители обаче показват и аргументи за безпокойствие.

Напредъкът на фондовия пазар го кара да наподобява по-скъп, като S&P 500 се търгуваше в сряда при 20,38 пъти плануваните си облаги през идващите 12 месеца, най-високата му стойност от февруари 2022 година и над междинната 10-годишна стойност от 17,95, съгласно FactSet.

Трейдърите залагат, че Фед ще понижи лихвите тази година с повече, в сравнение с предвиждат централните банкери, което покачва капацитета за отчаяние.

В същото време на дълговите пазари референтната рентабилност на облигациите се покачва в последно време, което може да натежи върху акциите посредством скок на разноските по заеми за фирмите и потребителите, както и посредством увеличение на привлекателността на по-нискорискови вложения.

Доходността на 10-годишните държавни облигации на Съединени американски щати се увеличи до 4,169% от 4,108% в сряда.

Сезонът на облагите докара до промени в обособените акции.

Walt Disney нарастна с 11%, откакто развлекателната компания надмина прогнозите за облагите и сподели инерция в стрийминг бизнеса си.

Акциите на Arm скочиха с 48%, откакто даде по-добра от предстоящата вероятност и съобщи, че навлиза в сегмента на чипове за центрове за данни, където се правят AI изчисленията.

Акциите на PayPal паднаха с 11%, откакто компанията за цифрови разплащания даде неподходяща прогноза.

Цените на петрола се повишиха, като световният референтен недопечен Брент нарастна с 3,1% до 81,63 $ за барел.

В Европа показателят Stoxx Europe 600 се намали с 0,1%.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР