Широкият борсов индекс S&P 500 се покачи в петък, отбелязвайки

...
Широкият борсов индекс S&P 500 се покачи в петък, отбелязвайки
Коментари Харесай

Индексът S&P 500 отбеляза най-добрата си седмица от ноември 2022 г.

Широкият борсов показател S&P 500 се повиши в петък, отбелязвайки най-хубавото си седмично показване от ноември 2022 година, откакто последният месечен отчет за работните места в Съединени американски щати сподели, че акцията на Федералния запас за повишение на лихвените проценти има резултат, водещ стопанската система към меко приземяване.

S&P 500 се увеличи с 0,9%, което докара до седмичен растеж от 5,9%. Индексът е повишен с 14% от началото на годината.

Dow Jones Industrial Average добави към 200 пункта, или 0,7%, в петък, а Nasdaq Composite се повиши с 1,4%. Двата показателя записаха и най-големите си седмични процентни облаги за 2023 година

Новите стопански данни и последното решение на Фед за паричната политика дадоха вяра на вложителите, че стопанската система на Съединени американски щати се охлажда задоволително, с цел да смъкна инфлацията, без да изпада в криза – и че лихвените проценти може да са покрай своя връх, отбелязва The Wall Street Journal.

Докладът за работните места за октомври сподели, че наемането се е забавило предишния месец. Работодателите са добавили 150 000 работни места през октомври, заяви Министерството на труда в петък, което се равнява на половината на равнището за предходния месец и е под упованията на икономистите. Нивото на безработица се е повишило до 3,9%, а растежът на заплатите се забавя.

Тази седмица Фед остави своя референтен лихвен % неизменен и макар че не изключи ново нарастване, трейдърите дават 95% възможност централната банка да задържи лихвите постоянни и през декември, по отношение на 79% преди седмица, съгласно данните на CME Group.

Министерството на финансите също даде неочакван подтик на пазарите в сряда, когато разгласи по-малки от предстоящото нараствания на търговете за по-дългосрочен дълг и даде знак, че е готово да надвиши неофициалните прогнози за това какъв брой краткосрочни съкровищни бонове да емитира.

Доходността на 10-годишните съкровищни облигации на Съединени американски щати завърши седмицата на 4,557% от 4,846%, достигнати през миналата. Това е най-стръмният седмичен спад от март.

Понижението в доходността на облигациите, оскъпяваща заемите на семействата и бизнеса, облекчи натиска върху акциите, макар че Apple, която има голямо въздействие върху представянето на показателя S&P 500, загуби 0,5% от пазарната си стойност. В четвъртък компанията регистрира четвърто следващо тримесечие на спад в приходите и предизвести, че продажбите през настоящото ще бъдат сходни на същия интервал предходната година.

Акциите на Paramount се покачиха с 15%, откакто компанията, майка на филмовото студио Paramount Pictures и телевизионната мрежа CBS, съобщи, че нейният стрийминг бизнес е записал по-малко загуби през последното тримесечие.

Акциите на разплащателната компания Block, известна преди като Square, се покачиха с 11%, откакто увеличи прогнозите си за цялата година и надмина упованията за третото тримесечие.

Всички като се изключи един от 11-те бранша в S&P 500 се повишиха в петък. Енергийният бранш се намали с 1%, защото суровият нефт Брент падна с 2,3% до 84,89 $ за барел.

Паневропейският показател Stoxx 600 записва растеж от 0,2%, като най-добре се показа секторът на търговията на дребно с покачване от 1,7%. Най-много пострадаха акциите на петролните и газовите компании, изгубили 2,2% от цената си, обобщава CNBC.
Индексът удържа на стремглавото намаляване на книжата на датската корабна компания AP Moller Maersk, чиито акции се сринаха със 17%, откакто сдружението разгласи съкращаването на 10 000 чиновници.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР