Широка обществена дискусия за нуждата от изграждане на национална гвардия,

...
Широка обществена дискусия за нуждата от изграждане на национална гвардия,
Коментари Харесай

Преговорите: Евентуална национална гвардия, минимален въглероден отпечатък на военните сили, превъоръжаване |

Широка социална полемика за потребността от създаване на национална армия, превъоръжаване и рационализация на въоръжените сили, понижаване на въглеродния отпечатък на военните сили. Включване на ограниченията от Зеления пакет в тактиката за национална сигурност и отбранителната тактика, съобразено с политиките на НАТО и Европейски Съюз. 

Тези ограничения са част от признатия начален проект в работната група за съдружни договаряния в бранш " Национална сигурност " сред " Продължаваме промяната ", " ИТН ", Българска социалистическа партия и " Демократична България ".

Срещата продължи повече от четири часа и беше модерирана от един от водачите на Политическа партия Асен Василев. 

Преговарящите парламентарни сили реализираха единодушие за:

1. Оценка на резултатите от стратегическия обзор . План за организационно създаване на военните сили, проект за превъоръжаване със съответните капиталови планове. Критичен обзор на нормативната и доктринална база.

2. Хората в защитата да бъдат сложени в центъра на военните сили, възстановяване на изискванията на труд. Възстановяване на обществените придобивки.   Подкрепа на ветераните , военно потърпевшите и военните инвалиди и техните фамилии, както и на фамилиите на починалите при военна работа. 

3. Основното месечно заплащане  - за най-ниското звание военнослужещи да се дефинира годишно на база коефициент на минималната работна заплата (Базата към този момент 11 години е 380 лева, а заплатите в армията са измежду най-ниските).

4.  Актуализация на списъка от спомагателни месечни хонорари , годишен обзор на цената на добавките.

5. Преглед и усъвършенстване на военните звания. Осъвременяване на кадровата политика и кариерното развиване . Определяне на длъжностите и за пенсионирани чиновници в системата на Министерството на защитата (МО). 

6. Превъоръжаване и рационализация на въоръжените сили посредством тясно обвързване с софтуерната и индустриална база на защитата, като тя се възнамерява синхронно за трите типа въоръжени сили. Реализира се поетапно за всеки тип, посредством установяване на съответни цели за всеки стадий, в сходство с финансовите благоприятни условия на страната по стандартите на НАТО и Европейски Съюз. 

10. Създаването на фонд с общ ръб сред Министерство на защитата и Министерството на стопанската система – в него да се набират средства, от които 20% за превъоръжаване, по този начин и доходи свързани с продажбата на непотребни въоръжения и парцели с отпаднала нужда. 

11. Всички състезания за длъжности в администрацията, да се организират анонимно от експертни комисии по почтен и транспарантен метод

12. Възстановяване на системата за повишаване на силите и средствата. Изграждане на запас за повишение на отбранителните качества на страната.

13. Широка социална полемика за потребността от създаване на национална армия.

14. Усъвършенстване на военното обучение и синхронизирането му с военното обучение със страните от НАТО и Европейски Съюз.

16. Включване на ограниченията от Зеления пакет в тактиката за национална сигурност и отбранителната тактика, съобразено с политиките на НАТО и Европейски Съюз. Намаляване на въглеродния отпечатък на военните сили.

17. Устойчивост на покачването на разноските за защита с не повече от 2% от Брутният вътрешен продукт. 

18. Активно присъединяване в многонационални капиталови планове за защита на Европейски Съюз и НАТО.

19. Насърчаване на отбранителната промишленост посредством ясна и съответна офсетна стратегия .

20. Създаване на национална система за ръководство на рецесии .

21. Засилване на потенциала на военното разузнаване и за военно контразузнаване .

21. Участие на МО в полемиките по структурата на гражданска отбрана. Развитие на системата за гражданска отбрана със спасители доброволци.

22. Ускорена цифровизация на действия и одит на осведомителни системи и потоци на МО.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР