Широ Такатани от артистичния колектив Dumb Type ще гостува на

...
Широ Такатани от артистичния колектив Dumb Type ще гостува на
Коментари Харесай

Танцов спектакъл, вдъхновен от Дерек Джарман, гостува на One Dance Week

Широ Такатани от артистичния колектив Dumb Type ще гостува на седмицата на танца One Dance Week в Пловдив, чието 10-о издание ще се организира от 23 септември до 15 октомври. Японецът ще показа хореографията си Chroma, въодушевена от последната творба на ослепяващия режисьор Дерек Джарман и отдадена на разликата сред гледането и визията в ерата на високата резолюция и водопада от изображения.

Такани приключва академията по изкуствата в Киото и през 1984 година става съосновател на артистичния колектив Dumb Type. Мултижанровите планове на групата, които сплотяват спектакъл, танц, архитектура, композиране и компютърно програмиране постоянно се занимават с тематиката за технологиите. И в Chroma Такатани пита дали днешната опция да възпроизвеждаме изображения с извънреден подробност, качество и реален цвят ни оказва помощ, или ни пречи да виждаме по-добре.

Спектакълът е танц на светлина и сенки, в който образните резултати и огромната графика " преследват " изпълнителите и заплашват да ги обхванат, описват уредниците. Той е въодушевен от авторската музика на Саймън Фишър Търнър, както и от последната творба на авангардния британски кинорежисьор и сценограф Дерек Джарман " ХРОМА: Книга на цветовете " (1994). Джарман, прочут с филмите си " Юбилей ", " Военен реквием ", " Бурята " по Шекспир и " Витгенщайн ", я написа до момента в който губи зрението си в резултат на болестта си от СПИН и води неприсъствен разговор с Аристотел, Леонардо, Нютон, Гьоте, Витгенщайн и други.

Chroma ще бъде показан два пъти - на 6 и 7 октомври, а цените за представлението в дома на културата " Борис Христов " са надлежно 10, 15 и 20 лева Предлага се и билет за целия фестивал, който е на промоционална цена от 45 лева до 31 август, а по-късно ще коства 55 лева Девет са оповестените към този момент представления в програмата на One Dance Week, измежду които танц сред човек и робот, спектакълът " Майка " на белгийската танцова компания Peeping Tom, както и пресния пърформанс на българския актьор и хореограф Иво Димчев, с който той показа първия си независим албум във Виенския национален спектакъл този август.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР