Шипка. Моля се проявилата се с особена сила преди 140

...
Шипка. Моля се проявилата се с особена сила преди 140
Коментари Харесай

Руският патриарх Кирил: Моля се проявилата се с особена сила преди 140 години духовна връзка между нашите народи да остане нерушима и да намери израз в братско единомислие

Шипка. Моля се показалата се с особена мощ преди 140 години духовна връзка сред нашите нации да остане нерушима и да откри израз в братско единодушие и подготвеност да поставим старания за подсилване на единството на Светото Православие, да запазим християнските полезности и православните обичаи на нашите отци. Това е един празник за българския и съветския народ. Това сподели съветският патриарх Кирил в словото си на вр. Шипка във връзка 140-ата годишнина от Освобождението на България от турско иго, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “. „ Днес, в деня на Освобождение на България от османско иго ние произнесохме молебствия за упокой на съветските воини и българските опълченци, героичен починали при защитата на Шипка, която е един от най-ярките епизоди в освободителната война. 140 години ни отделят от Шипченската епопея, само че светлите облици на воините освободители не изчезват от националната памет и всяко последващо потомство на православни християни с живо внимание и автентичен интерес още веднъж открива за себе си историята на освободителната война. Причината за това е неповторимия жертвен темперамент на тази битка за независимост на поробените братя “, съобщи съветският патриарх.
„ Словото Божие гласи, че няма по-голяма обич от тази, в която се поставя душата за свободата на другите “, добави той. По думите му хиляди руснаци са отдали живота си за спасението на хора, с които имат обща православна религия. „ Вдъхновявайки се от силата на вярата те бяха мощни във войната и изгониха чужденците като демонстрираха невиждана смелост и със личната си кръв заплатиха избавлението от дългия терор над една християнска страна. В чест на безстрашните бранители на Шипченския проход, на този връх, който бе назван по името на св. Николай вълшебник бе повдигнат този възвишен паметник, където са положени останките на починалите тук съветски воини и български опълченци. Намирайки се на това свещено място не може да не се усети особеното снизхождение и да се преклоним пред тях със съзнанието за непреходното историческо значение на подвига на бранителите на Шипка. Да бъде безконечна и свята тяхната памет “, сподели още съветският патриарх Кирил.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР