Шиндзо Абе е роден в Токио в известно политическо семейство,

...
Шиндзо Абе е роден в Токио в известно политическо семейство,
Коментари Харесай

Шиндзо Абе: Момчето, на което съдбата отреди да остане любимият лидер на Япония

Шиндзо Абе е роден в Токио в известно политическо семейство , което имало солидно икономическо въздействие в предвоенна, военновременна и следвоенна Япония. Дядо му по майчина линия бил именуван „ стопански крал “ на окупиран Китай и Манджукуо, японска марионетна страна в Северен Китай. След войната, американските окупатори го хвърлят в пандиза като военнопрестъпник . След като е освободен, той образува партия и става министър председател на Япония.

Дядото по бащина линия, както и самият татко на Шиндзо Абе са били депутати в японския парламент. По време на Втората международна война, татко му е кандидатствал за водач камикадзе , само че войната завършила преди края на образованието му. Шинтаро Абе е бил и два пъти министър - на външните работи и на интернационалната търговия.
 
 Шиндзо Абе Guliver/Getty Images
Вероятно всичко това значително предпоставя политическата кариера на младия Шиндзо .

След като приключва политически науки в Токио, бъдещият японски министър председател отпътува за Съединени американски щати, където учи три семестъра . В политиката се трансферира от частния бизнес през 1982 година. 10 години по-късно Абе е определен за народен представител , а  през 2003 година е назначен за основен секретар на кабинета от тогавашния министър-председател Джуничиро Коидзуми. Три години по-късно Шиндзо Абе сменя Коидзуми като водач на Либерално-демократическата партия на Япония и поема премиерския пост .
 
 Шиндзо Абе Guliver/Getty Images
Той става най-младия държавен началник в историята на страната и първия, роден след Втората международна война . Само след година на поста, здравословен проблем принуждава Абе подаде оставка. Политикът получава медицински затруднения от улцерозен колит, малко откакто партията му губи парламентарните избори.

Голямото му завръщане беше през декември 2012 година, когато става министър председател на Япония за повторно и ръководи страната на изгряващото слънце до есента на 2020 година През лятото на същата година Шиндзо Абе стана безспорен рекордьор за най-дълъг непрестанен мандат като министър-председател в историята на Япония.  Същия месец той разгласи решението си да се пенсионира заради влошено здраве.
 
 Шиндзо Абе Guliver/Getty Images
През ноември 2021 година Абе стана началник на най-голямата политическа секта - Либерално-демократическата партия, затвърждавайки позицията си на един от най-влиятелните политици в Япония .

Шиндзо Абе беше реакционер, който политически коментатори необятно разказват като десен японски националист . Той бе член на Nippon Kaigi -  най-голямата крайнодясна ултраконсервативна ултранационалистическа и реакционна неправителствена организация и лоби в Япония
 
 Шиндзо Абе Guliver/Getty Images
В тази си роля, той поддържаше негативни възгледи за японската история, в това число отказване на ролята на държавната насила при така наречен набиране на дами за разтуха по време на Втората международна война, позиция, която сътвори напрежение със прилежаща Южна Корея. Той бе считан за твърдо надъхан във връзка с Северна Корея и се застъпва за преразглеждане на член 9 от пацифистката японска конституция, с цел да се разреши на Япония да поддържа военни сили.
 
 Шиндзо Абе Guliver/Getty Images
Премиерството на Абе беше известно в интернационален проект с икономическата политика на неговото държавно управление, наречена Абеномикс, която преследваше парични облекчения, фискални тласъци и структурни промени.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР