Шин фейн, водена от Мери Лу Макдоналд, взе 24.5% от

...
Шин фейн, водена от Мери Лу Макдоналд, взе 24.5% от
Коментари Харесай

Националистите от "Шин фейн" искат участие в новото правителство в Ирландия

" Шин фейн ", водена от Мери Лу Макдоналд, взе 24.5% от вота

Националистите от " Шин фейн " желаеха присъединяване в новото държавно управление след пробив на изборите в Ирландия, който ще затрудни обичайните партии да ръководят без тях. Така Дъблин е изправен пред евентуален политически блокаж, написа Financial Times.

Партията, водена от Мери Лу Макдоналд, взе 24.5% от вота и изтласка ръководещата " Фина гейл " на премиера Лио Варадкар на трето място с 20.9%. Центристката групировка " Фина фойл " отпред с Майкъл Мартин е втора с 22.2%, само че евентуално ще е най-голямата партия в Народното събрание, защото " Шин фейн " не излъчи задоволително претенденти, с цел да може да вземе най-вече места.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Преформатиране на политическия пейзаж

След обявяване на резултатите Мери Лу Макдоналд съобщи: " Сега имаме доста, доста резистентен мандат. " Напредъкът на " Шин фейн " спрямо 9.5% на локалните избори предходната година ще преформатира политическия пейзаж, доминиран съвсем столетие от " Фина гейл " и " Фина фойл ". Двете партии постоянно са опитвали да изключат " Шин фейн " от ръководството поради връзките й с ИРА и поради левите политики. Но Мери Лу Макдоналд в този момент разяснява, че това не може да продължава по този начин: " Този тип изключваща политика е неверна и изцяло контрапродуктивна. Избирателите чакат ние да заемем мястото си в държавното управление. "

Все по-вероятно наподобява, че " Шин фейн " ще поддържа салдото във фрагментирания парламент и анализатори считат, че другите партии ще имат лимитирани варианти. Варадкар уточни, че ще продължи да управлява своята партия и че позицията му за отменяне на коалиция с Шин фейн остава същата. " Принудителен брак няма да докара до положително държавно управление. Относно съдружните спекулации направих позицията си пределно ясна по време на предизборната акция. Ние спечелихме гласовете, които получихме на тази основа, и позицията ми е непроменена. "

Две варианти

Майкъл Мартин, който упорства по време на акцията, че в никакъв случай няма да работи с " Шин фейн ", не изключи това изцяло в неделя. Но акцентира: " Има значително противоречие по отношение на нашата политическа платформа и тази на " Шин фейн ".

Според Джерард Хоулин, консултант на някогашния министър председател Бърти Ахърн, никоя народна власт не може да изключи от държавното управление партия, получила съвсем една четвърт от гласовете: " В последна сметка ще има две варианти. Първата е да се вкара " Шин фейн " в държавното управление. Втората е " Фина гейл " и " Фина фойл " да създадат някаква сделка, само че това ще има неизбежния резултат да подкопае поддръжката за тях в допълнение. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР