Шин Фейн спечели историческа победа на парламентарните избори в Северна

...
Шин Фейн спечели историческа победа на парламентарните избори в Северна
Коментари Харесай

Националистите спечелиха изборите в Северна Ирландия

" Шин Фейн " завоюва историческа победа на парламентарните избори в Северна Ирландия, ставайки първата националистическа партия с най-вече представители в Стормонт в Белфаст.

Съгласно съглашението от Разпети петък най-голямата юнионистка и най-голямата националистическа партия си поделят властта, като според от това коя е по-голяма си поделят и постовете на първи министър и заместител. Най-високият пост се поставя на водача на " Шин Фейн " Мишел О`Нийл, само че тя не може да ръководи, в случай че юнионистите не излъчат техен представител за заместител. Възможно е да се стигне до политическа рецесия, тъй като Демократичната юнионистка партия съобщи преди вота, че няма да взе участие в държавно управление, в случай че не бъде отстранен Протоколът за Северна Ирландия, уреждащ търговията след Брекзит. " Шин Фейн " е за оставането на Протокола, тъй като той е гаранция, че няма да възникне твърда граница с Република Ирландия. " Шин Фейн " желае обединяване с Република Ирландия и въпреки това да не е приоритет сега, е мотив за паника за централните управляващи в Лондон.

Изключително добре се показа на изборите третата политическа мощ - центристката партия Алианс, която съвсем удвои местата си в Стормонт.

Британският министър за Северна Ирландия Брандън Люис прикани партиите в провинцията да образуват държавно управление по-скоро. Той добави, че ще се срещне с водачите им в околните дни с вяра Стормонт да проработи допустимо най-рано.

Ирландският министър председател Михол Мартин поздрави определените и насочи апел за съставяне на държавно управление, което да работи в полза на всички в Северна Ирландия.

Лидерът на Шотландската национална партия Никола Стърджън бе измежду първите, поздравили Мишел О`Нийл с успеха, изразявайки вяра Народното събрание да действа още веднъж. Въпреки че не бърза, Стърджън има намерение да организира референдум за самостоятелност на Шотландия. В отговор Мишел О`Нийл написа в Туитър: " Благодаря за горещите пожелания, Никола. Исторически ден за хората тук. Започва нова епоха. "
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР