Шествие в защита на правата на жените се провежда в

...
Шествие в защита на правата на жените се провежда в
Коментари Харесай

Шестие в защита на правата на жените се провежда в София

Шествие в отбрана на правата на дамите се организира в центъра на София, заяви bTV. То се провежда за пета поредна година от неправителствени организации, които се борят с дискриминирането. Шествието минава по централните софийски улици, през Народното събрание, Орлов мост, като крайната му точка е Министерство на правораздаването.

Тази година мотото е " Винаги на първа линия! ". Как дейно може да бъдат предпазени правата на дамите в 21 век и кои са първите български суфражести?

Социалните последици от пандемията провокираха Зонта клуб " Св. София " да предложи платформа с онлайн съвещания за действително пълноправие на дамите. " Жени, които работят на смени, за разлика от мъжете, не могат да употребяват нощни смени, заобикалят празничните дни и на финала заплащането им е друго от мъжете ", съобщи Росина Тодорова, от Зонта клуб Св. " София ".

Към платформата се включват необятен кръг експерти, с цел да търсят решения на проблемите за дамите от 21-ви век. Още в края на 19-ти век у нас българките вземат в свои ръце отбраната на главните си човешки права. През 1884 година три дами от Русе декларират, че желаят да гласоподават.

" Разбира се, не е изпълнено тяхното предпочитание, те не са позволени да гласоподават, само че това са в действителност първите суфражетки в България, още повече, че през 1884 година съвсем по същото време се появява и това придвижване в Западна Европа, и най-вероятно това са дами, които са били учили в чужбина ", изясни историкът доктор Веселина Антонова . Жените по това време се намират в странна обстановка - никой не им е забранил да гласоподават, само че нямат и позволение. В Търновската конституция няма възбрана представителките на другия пол да пускат бюлетини.

Така че нашите дами от 1884 година не нарушават закона и Конституцията на България, просто декларират своята гражданска позиция " , добави доктор Веселина Антонова. От 15 януари 1938 година могат да гласоподават омъжените българки.Историците към момента търсят имената на трите русенки, първи дръзнали, въпреки и без триумф, да упражнят конституционното си право на глас.

Равното заплащането на мъжете и дамите ще бъде обезпечено , съгласно инструкция, която приготвя Европейската комисия. Еднакво възнаграждение за идентична работа е един от водещите правила на Съюза.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР