Шествие с искане за чист въздух ще премине в сряда

...
Шествие с искане за чист въздух ще премине в сряда
Коментари Харесай

Шествие за чист въздух, 30 години след първата демонстрация в Русе

Шествие с искане за чист въздух ще премине в сряда по централната улица на Русе. Случайно или не датата съответствува с първата проява преди 30 години против хлорното обгазяване на града от румънския цех „ Верахим ”.

Русе

Шест елементарни дами, само че неизмеримо смели слагат началото на митинга против хлорните офанзиви над Русе преди 30 години. С цената на всичко - семейство, работа, бъдеще, те се изправят пред партийния дом с едно искане – децата им и русенци да дишат. И в случай че за тогавашната власт казусът е табу, за съгражданите им, които ги поддържат в демонстрацията, е битка за оцеляване. По думите им, събитията тогава и в този момент си наподобяват, само че не напълно. Да излезеш на площада не е мъчно, само че се желае воля, споделя Дора Бобева. Според нея обаче, апатията на множеството русенци против настоящето замърсяване на въздуха е повода казусът да се неглижира от институциите.
Дора Бобева - уредник на първата проява за чист въздух
„ Свободата Санчо е огромна работа. Обаче в това време тя се заплаща. Някак си смятайки, че всичко е разрешено, не съумяват младежите да извоюват това, което желаят. Ние си искахме своето. А в този момент сякаш не съумяват. И доста ме боли за това. ”
Въпреки компликациите тогава, никой не е помислил да се откаже.
Цонка Букурова – уредник
„ От позицията на времето всичко е доста елементарно, само че в действителност не е по този начин. Мъжете живееха с възприятие за виновност, че в действителност дамите излязохме. Мъжете незабавно започнаха след нас, престрашиха се след нас. Страхът пред това да виждат, че детето ти умира, или че детето ти ще бъде с малформации. Железата се разяждат от тази киселина. ”
На 27-и септември в катедралния храм „ Света Троица ” ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на хората взели участие в демонстрацията преди 30 години, които не са сред живите.След това смелите дами и хората, които ги поддържат ще преминат както в миналото през площада, с цел да отидат в постройката на регионална администрация, пред която преди 30 години желаеха ремонт на химическия цех „ Верахим ” в Гюргево, както и промяна на системата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР