Шестте района, сред които е и Централен, са структури в

...
Шестте района, сред които е и Централен, са структури в
Коментари Харесай

Административни абсурди: Избират районните кметове директно,...

Шестте региона, измежду които е и „ Централен ”, са структури в границите на Община Пловдив с един бюджет, който се приема с гласоподаване в локалния парламент по сходство на Народното събрание. Районите са вторични разпоредители с бюджета, което значи, че се разплащат за действия със средства, авансово избрани от Общинския съвет и преведени от Общината. С бюджета се одобряват и парите за поправки и благоустрояване, които се вършат в кварталите. Ситуацията с районните кметове е много комплицирана, тъй като те се избират директно от жителите, а на процедура не разполагат със личен бюджет и разчитат на волята на общинската администрация и Общинския съвет.  

За тази година за регион „ Централен ” са планувани 2 млн. лв. главно за поправки на квартални улици (например, „ Иларион Макариополски ”), улично осветяване (LED лампи в Съдийския квартал), детски площадки, една от които е като приказка в кв. „ Триъгълника ” до Централна гара, поддръжка на пешеходните подлези (бляскаво ободряване на подземното пространство на Чифте баня), паркинги, един от които на ул „ Кап. Райчо ”. През цялата година в кварталите на региона непрекъснато нещо се прави, въпреки че кметът Георги Стаменов припомня за стеснен бюджет по отношение на потребностите на жителите.

Парите не се дават на райкметовете, без да са показали планове. В „ Централен ” годишно се приготвят приблизително 17.

Според данните от системата от началото на годината до 1 ноември в кметството са постъпили 36 742 преписки на жители и компании, по които се работи. Въпросите са от най-различен темперамент - от тъжби поради течове от съседи в блока до издаване на позволения за градеж и право на прилагане на общински терени. 

На територията на регион " Централен " се намират няколко значими проблематични зони, за чието бъдеще към момента няма съгласие сред Общината и другите ведомства. Такива са Старият град, Тютюневият град, ул. " Младежка ", ул. " Гладстон " с кино " Космос " и комплицираните кръстовища на Сточна гара, кръговото до Водна палата, това до Чифте баня и ул. " Иван Вазов ", както и доста монументи на културата в риск - като постройката на Хуманитарната гимназия и дарената на Пловдив някогашна постройка на Българска народна банка на Малката Главна. Всички те имат потребност от реорганизация и съществени вложения, само че реализацията на плановете изисква десетки и даже стотици милиони, с каквито " Централен " не разполага.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР