Шестте най-големи общини в страната ще получат по 1 млн.

...
Шестте най-големи общини в страната ще получат по 1 млн.
Коментари Харесай

Бургас получава 1 млн. лв. за изграждане на иновативни центрове за хора с увреждания

Шестте най-големи общини в страната ще получат по 1 млн. лв. за построяването на новаторски центрове за хората с увреждания по Оперативната стратегия "Развитие на човешките запаси " през 2018 година, разгласи зам.-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова по БНР.
Изграждането на центровете е най-новата оповестена скица по обществената оперативна стратегия. Парите ще бъдат разпределени сред общините Плевен, Русе, Варна, Бургас, Пловдив и София и те ще имат за задача да усвоят оптимално рационално средствата. "Целта на тези планове е да създадем същински, интегрирани и съвременни центрове, да дадем действителна дневна и почасова услуга за хората с увреждания, както и да стартираме да развиваме мобилни услуги през тези центрове ", уточни Зорница Русинова.

Равносметката за 2017 година съгласно зам.-министъра е за извънредно сполучлива година - без кавги към усвояването на средствата от Европейския обществен фонд, като за сегашния програмен интервал над 80% от средствата към този момент са програмирани, 48 схеми са в деяние, 2000 контракта се извършват, изброи тя.

Над 180 хиляди души са получили поддръжка от Европейския обществен фонд от началото на Програмата за развиване на човешките запаси, като близо 45 хиляди безработни са почнали работа, над 40 хиляди младежи са почнали първата си работа или са минали през образование или стаж, и над 48 хиляди лица с увреждания, или хора, които нямат опция сами да се обслужват, са получили поддръжката на персонален, домакински или обществен помощник.

Приоритетно през идната година би трябвало да завърши извеждането на децата от институциите и да се тестват новите модели за грижа, ориентирани към хората с увреждания, заключи Зорница Русинова. През 2018 година би трябвало да бъдат затворени последните домове за деца, лишени от наставнически грижи, както и на останалите домове за медико-социални грижи за деца, които са в пълномощията на Министерството на здравеопазването. Със 74 милиона лв. ще бъдат подкрепени общините след привършване на инфраструктурните ограничения, с цел да основат опция за радикално друг метод на живот на над 1500 деца (например в домове от фамилен тип), добави общественият заместник-министър.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР