Шестотин деца са родени повече през 2023, отколкото предходната година,

...
Шестотин деца са родени повече през 2023, отколкото предходната година,
Коментари Харесай

ПП: Край на мрачните тенденции при младите семейства. Какво се промени?

Шестотин деца са родени повече през 2023, в сравнение с миналата година, с 15% е спаднала и смъртността, а 46 хиляди души повече са се върнали в България, в сравнение с са я напуснали. Това е поврат в една година в три от най-мрачните трендове, които до момента всяваха чувство за безизходност за бъдещето на България.

Какво се промени?

Бедността и лишенията в детството са фактор, който може да предопредели развиването на децата за цялостен живот – повлиява отрицателно на здравето, на опциите за обучение и в следствие на включването в пазара на труда. Повлиява и на решението на младите фамилии да не отглеждат децата си в България.

С последните три държавни бюджета на “Продължаваме Промяна - Демократична България ” беше вдигната доста минималната работна заплата - от 650 лева през 2021г. до 930 през 2024 година Увеличиха се и местата в детските градини с общо над 14 хиляди броя сред 2021г. и 2023 година, по данни на Национален статистически институт.

За съпоставяне, минималната заплата е нараствала с най-вече 50 лева на година по време на ръководството на ГЕРБ, а броят на местата в детските градини даже е намалял - с 2301 броя сред 2018 и 2020 година.

Безплатните детски градини, безплатните учебници, помощите за подготовка за образователната година и данъчните облекчения са политики, които през последните 3-4 години доведоха до това в България детската беднотия да спадне.

Тези ограничения - резултат от поредната политика на “Прдължаваме Промяната - Демократична България ” - освободиха запас в фамилния бюджет и усъвършенстваха вероятностите за естествен живот и почтени приходи на поколението, което в този момент пораства.

ПП-ДБ показаха управническите си политики, в които грижата за младите фамилии продължава със следните ограничения:  

Удвояване на данъчното облекчение за фамилии с деца до 1200 лева годишно за 1 дете и до 2400 лева за две деца;

100% от размера на майчинството при връщане на работа след първата година;

Годишна дотация от 300 лева за всеки възпитаник за всички класове от 1. до 8. клас;

Безплатни медикаменти по рецепта (с лекарско предписание) за деца от 0 до 7 г.;

Помощ за младите фамилии при покупка на първо жилище.

Мерките са ориентирани против детската беднотия, с цел да не доведат лишенията до ранно отпадане от просветителната система и задълбочаване на тяхната изолираност. Дългосрочната безработица и нископлатена работа от своя страна би сложило тях и техните бъдещи фамилии още веднъж пред риска от беднотия и ограничения.

Освен политиките за млади фамилии, демографската политика на “Прдължаваме Промяната - Демократична България ” адресира потребността от ограничения и за повишение на раждаемостта с поддръжка и поощряване на бъдещите майки:

Безплатни проучвания за инвитро и акушерска грижа;

Профилактика за здравето на майката и детето с безвъзмезден неонатален скрининг за всички новородени и за избрани заболявания;

Разширен достъп до скрининг и профилактика за репродуктивно здраве;

Законодателни промени, които обезпечават безплатната патронажна грижа за новородени, въведена през 2023 година

Програмата на обединяването включва още ограничения за понижаване на доплащанията в опазването на здравето, фонд „ Стамболов “ със стипендии за студенти, които след завършването си работят 5 години в България, продължение на политиката учителските заплати да са 125% от междинната работна заплата и още ограничения с грижа за младите фамилии и децата им. Изчисленията им демонстрират, че България може да си разреши такава политика като се спре корупцията по високите етажи на властта, с цел да стигнат парите до хората.

“Прдължаваме Промяната - Демократична България ” се явява на изборите с 26 номер.

Купуването и продаването на гласове е закононарушение! 

(платено съобщение)

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР