Шестият пакет санкции ще бъде приет и голяма част от

...
Шестият пакет санкции ще бъде приет и голяма част от
Коментари Харесай

Отсрочка за нас до края на 2024 г. относно руския петрол, можем да бъдем част от решението на въпроса със зърното: Петков

Шестият пакет наказания ще бъде признат и огромна част от паричните потоци на Русия ще спрат. Това е мощна европейска позиция и огромна стъпка, съобщи министър-председателят Кирил Петков преди началото на втория ден от съвещанието на Европейския съвет в Брюксел. Премиерът посочи, че глобите ще понижат дейно към 90% от вноса на нефт от Русия в Европейски Съюз до края на годината.

 

Същевременно България ще получи желаната дерогация до края на 2024 година. Петков уточни, че отсрочката е нужна на страната ни, защото все още българската рафинерия работи с съветски нефт и е належащо техническо време, с цел да стартира да работи с различен. " Това е опция за нас да си оправим рафинерията и да няма повишение на цената на база промени в микса ", добави още министър-председателят.

 

На журналистически въпрос за риска от продоволствена рецесия в международен мащаб поради войната в Украйна, министър председателят Кирил Петков означи, че България е огромен експортьор на зърно и може да бъде част от решението на казуса. " Като страна ние сме експортьор на тази доста скъпа стока и няма да имаме продоволствена рецесия ", безапелационен беше Петков.

 

Министър-председателят уточни, че на европейско равнище се обмислят разнообразни разновидности, като мисли за " сини коридори ", а пристанище Варна също би могло да бъде едно от решенията. В този подтекст Петков посочи, че България стартира да заема основни позиции и да се възприема като страна-лидер и част от решението на казуса с износа на зърно от Украйна. Министър-председателят уточни, че репутацията на България в Европейския съвет се усъвършенства, като в същото време страната пази националните си ползи.

 

Попитан по отношение на бежанците от Украйна в България, министър председателят Петков напомни, че през миналите три месеца държавното управление е осигурило невиждана поддръжка. Министър-председателят съобщи, че е получил увещание от вицепремиера Калина Константинова, че изискванията на престояване и отсега нататък ще бъдат положителни.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР