Шестият Национален конгрес на Българския лекарски съюз (БЛС), проведен през

...
Шестият Национален конгрес на Българския лекарски съюз (БЛС), проведен през
Коментари Харесай

Меморандум с 6 точки определя приоритетите в здравеопазването

Шестият Национален конгрес на Българския лекарски съюз (БЛС), извършен през миналия уикенд, приключи с меморандум за целите в опазването на здравето през идващите години. Заключителната сесия „ Политики и модели на финансиране в опазването на здравето в България “ беше с интернационално присъединяване, а в полемиката са взели участие ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров, здравният министър проф. Христо Хинков, подуправителят на НЗОК доктор Йорданка Пенкова, доцент Лъчезар Иванов –зам.-председател на Комисия по опазване на здравето в Народно събрание и др.

За работата и изводите от форума пред БНР-Радио София описа пред БНР-Радио София проф. Милена Станева - член на УС на БЛС и ръководител на организационния комитет на конгреса.

Шестте точки в заключителния документ се отнасят за:

1. Предприемане на нужните начинания за законодателни промени по отношение на въвеждане на наложително продължаващо здравно образование на лекарите в България. Изготвяне на методология и оценка за акредитация на продължаващото здравно образование.

2. Разработване и използване на политики за справяне с кадровата рецесия в областта на опазването на здравето, оценка и разбор за установяване на тласъци, предпочитани области и специалности.

3. Изработване на методология и разбор за въвеждане на различни модели на финансиране в опазването на здравето в допълнение на съществуващата система, за постигане на междинните равнища на разноски от Брутният вътрешен продукт в бранша за Европейския съюз. По-ефективното систематизиране на разноските за опазване на здравето, тясно обвързвано с резултатите.

4. Повишаване на равнището на дигитализацията за реализиране на по-широка досегаемост, по-високо равнище на успеваемост на предоставяната здравна помощ и възстановяване на координацията сред другите равнища в структурите на опазването на здравето.

5. Разработване и използване на политики за повишение на равнището на скрининг и профилактика на популацията, в това число възстановяване на информираността на жителите по отношение на нуждата и изгодите от същите.

6. Предприемане на нужните начинания за законодателни промени за ефикасна отбрана на медицинските експерти от вербална и физическа експанзия.

Меморандумът беше подсилен от министърът на опазването на здравето от парламентарната комисия, пациентски организации, от академичната общественост, посочи проф. Милена Станева:

„ Целта беше да се обединим за значимите и нужни промени в опазването на здравето. На идващ стадий точките в меморандума ще бъдат създадени по-детайлно. “

По поръчка на БЛС ще се изготви стопански разбор за въздействието на всички медицински действия върху стопанската система на България.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР