Шестимата членове на ВСС, които първи поиска главния прокурор да

...
Шестимата членове на ВСС, които първи поиска главния прокурор да
Коментари Харесай

Нова декларация срещу Гешев, настояват да излезе в отпуск

Шестимата членове на Висш съдебен съвет, които първи изиска основния прокурор да излезе в отпуск, в този момент написаха декларация, в която упорстват той да излезе в отпуск.

От началото на месец май 2023 година, българските жители, магистратите и юридическата общественост, сме очевидци на неокачествимо посягане и тъпчене на върховенството на закона, на безподобен и невъобразим до в този момент развой на уронване престижа на правосъдната власт, на дестабилизация на държавната власт, на жестоко тъпчене на конституционните и европейски полезности и отказване от демократичните устои на Републиката, написа в позицията.

Членовете на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет, които внесохме оферти за определяне на учредения за предварително освобождение на господин Иван Гешев от длъжността „ основен прокурор “ с изненада, отвращение и паника следим неговите обществени изказвания и професионални дейности, като административен началник на Прокуратурата на Република България. Считаме, че основният прокурор цели не изясняване на обективната истина  и предприемане на съответните законови дейности, а ескалиране на напрежението, провокиране на междуличностни и политически спорове, в това число цялостно дискредитиране на Прокуратурата на Република България и  нас членовете на Висшия правосъден съвет, подписали настояването за неговото предварително освобождение, показват още шестимата магистрати.

Според тях „ дни преди съвещанието на Пленума на Висш съдебен съвет за изговаряне по редовността и допустимостта на настояването за неговото предварително освобождение от заемания пост, основният прокурор продължава да употребява целия човешки, веществен и механически запас на Прокуратурата на Република България като прикритие за своите дейности и жив щит за реализиране на персонални цели и упоритости. От името на институцията, която съставлява, пред държавният герб и националното знаме, по време в което оповестява, че употребява отпуск, той показва позиции и изводи, проучва процеси и събития, като се пробва да овладее насъбраната гражданска сила за реализиране на цели несъвместими със заеманата от него служебна позиция. Нещо повече, от името на тази изборна служба, той упражнява напън върху нас, членовете на Висшия правосъден съвет, подали искане за неговото предварително освобождение, посредством отправяне на внушения за политически обвързаности, за нашите персонални, професионални качества и престиж. Възникват голям брой въпроси по отношение на активизирането на Върховната касационна прокуратура, която е почнала инспекции против нас – членовете на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, подписали настояванията за предварително освобождение на господин Гешев от длъжността, която заема. Това е прокуратурата, на която той е директен административен началник и която не се явява първоинстанционна прокуратура по никое наказателно произвеждане. Обществената значителност на постъпилите сигнали, оповестени в детайлна информация на уеб страницата на Прокуратура на Република България, не могат да служат за предтекст, при ангажирането на прокурори от ВКП и за практикуване на напън върху нас “.

Членовете на Висш съдебен съвет желаят основния прокурор  Иван Гешев да прояви геройство и достолепие и да извърши декларираното от самия него предпочитание да излезе в отпуск до изясняване на всички условия и обстоятелства по случая, защото единствено по този начин ще бъде обезпечена опцията на прокурорите да изпълнят обективно своите отговорности, без риск върху тях да бъде оказан напън.

Етикети: ВССдекларация
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР