Шестимата български полярници от 29-тата национална антарктическа експедиция рано тази

...
Шестимата български полярници от 29-тата национална антарктическа експедиция рано тази
Коментари Харесай

Българската антарктическа експедиция пое отново към о-в Ливинстън

Шестимата български полярници от 29-тата национална антарктическа експедиция рано тази заран отплаваха от пристанището на чилийски град Пунта Аренас, разположения на Магелановия пролив към Антарктида на борда на испанския научно-изследователски транспортен съд " Сармиенто де Гамбоа ", заяви ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев "

Групата отпътува от София на 30 януари и спазвайки извънредно строгите условия за санитарна хигиена, за запазване на Антарктида от пандемията на Covid-19, бе подложена на двуседмична карантина (всеки самичък в хотелска стая и сервиране на храна до врата й), която се трансформира в двадесетдневна, заради неприятните метеорологични условия в пролива на Дрейк, провокирали закъснението на кораба. Всички са в положително здраве и са с негативни резултати на двукратно извършения цялостен PCR-тест.

Очаква се към 25 февруари те да доближат о-в Ливингстън и да открият сезона въз основата ни " Св. Кл. Охридски ". Редуцираният заради пандемията състав на експедицията има задачата да в профил неизбежните повреди, които суровия климат нанася на постройките и оборудванията въз основата през тежката и продължителна антарктическа зима и да я консервират за идната. Освен това ще бъдат взети целогодишно записваните данни за положението на околната среда, сеизмичните и мареографските събития, а научната инсталация ще бъде презаредена за идващия сезон.

В края на месец март, групата ще се прибере на южноамериканския континент с чилийски транспортен съд и при започване на април ще се завърне в България.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР