Шестима важни посланици е предложило служебното правителство за смяна на

...
Шестима важни посланици е предложило служебното правителство за смяна на
Коментари Харесай

Ключови рокади на служебния кабинет, сменят посланиците в ше...

Шестима значими посланици е предложило служебното държавно управление за промяна на последното си съвещание. Предстои президентът Румен Радев да издаде укази за дипломатическите смени.

Правителството предлага промени в посолствата ни в Китай, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Алжир, Канада и Кипър. Тези промени бяха контрактувани от Министерството на външните работи и президента Радев още при кабинета на Кирил Петков, само че тогавашният министър-председател ги блокира. Служебното държавно управление на Гълъб Донев задвижи промените на посланици още през август, както " 24 часа " писа.

За Рияд, където посолството стои без титуляр от март поради предварително прекратения мандат на Димитър Абаджиев,  да замине опитният посланик Либомир Попов, предлага служебното държавно управление на президента Радев. Попов е ученик на МГИМО в Москва, работил е в задачите ни в Русия, Багдад и Истанбул и е бил дипломат в Египет.

За Китай, където пък нямаме дипломат от август 2021 година, също е препоръчан умел посланик. Там постът ще поеме Андрей Техов, който към този момент е управлявал задачите на България в Аржентина, Уругвай, Чили, Парагвай и Боливия.

Посланик в Обединените арабски емирства пък да стане досегашният ни консул в Дубай Иван Йорданов, предлага още държавното управление. Той се прочу напролет, когато избави двама бедстващи украински младежи. Те бяха заварени от войната на Русия против Украйна в емирствата без никаква опция да се приберат вкъщи и без пари. Тогава Йорданов им оказа помощ, а след това младежите откриха леговище в България.

Иван Йорданов ще смени досегашния ни дипломат в ОАЕ Богдан Коларов. Остава обаче незает постът на консул в Дубай.

На първа задача като дипломат отива в Канада пък дипломатът Пламен Георгиев. Той сменя в Отава досегашната посланичка Светлана Етрополски. Досега Георгиев е имал задачи зад граница като секретар на посолство.

В Алжир пък отива Марияна Бояджиева. Тя е някогашна журналистка, само че работи като посланик от началото на века.

Служебното държавно управление е сменило и генералния консул на България в Битоля. На мястото на Димитър Иванов отпътува Николай Димитров.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР