Шестима състезатели - пет жени и един мъж, ще представят

...
Шестима състезатели - пет жени и един мъж, ще представят
Коментари Харесай

България със златните момичета на Световно по ускорен шах и блиц

Шестима състезатели - пет дами и един мъж, ще показват България на Световното състезание по интензивен шахмат и блиц в Самарканд (Узбекистан) - 26-30 декември тази година.

В двете съревнования при мощния пол ще ни показва гросмайстор Иван Чепаринов. 

Много по-солидно ще бъде присъединяване ни при дамите, където пет българки са подали поръчки. Сред тях са международната шампионка в ускорения шахмат за 2012 г. Антоанета Стефанова (съпруга на Чепаринов), финалистката за Световната купа Нургюл Салимова, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева (трета на Световното за девойки до 20 г.).

Всички те бяха част от отбора, триумфирал с Европейската купа в Будва. Сега липсва само Виктория Радева.

Личи обаче наличието на тийнейджърката Надя Тончева, която неотдавна навърши 18 година Тя зае влиятелното девето място на Европейското самостоятелно състезание през март в Черна гора и покри норматив за интернационален занаятчия за мъже. Надя е част от разширения състав на националния тим за дами.

В момента тя взе участие на шахматен фестивал в градчето Ситджес, близо до Барселона.

А в Самарканд присъединяване ще вземат на практика всички водещи шахматисти от целия свят, включително норвежецът Магнус Карлсен, руснакът Ян Непомнящи, французите Максим Вашие-Лаграв и Алиреза Фируджа, американците Фабиано Каруана и Левон Аронян, индийците Рамешбабу Прагнананда и Гукеш, както и звездата на домакините от Узбекистан и първенец в ускорения шахмат за 2021 г. Нодирбек Абдусаторов.

При дамите ще се изявяват китайките Лей Тинцзие, Цзю Вънцзюн и Тан Чжони, рускините Катерина Лагно и Александра Горячкина, украинските сестри Анна и Мария Музичук, швейцарката Александра Костенюк, както и индийките Хумпи Конеру, Харика Дронавали и Рамешбабу Вайшали.

Световното състезание по интензивен шахмат (рапид) ще се организира от 26-и до 28 декември, а на 29-30 декември са шампионатите по блиц. Общият награден фонд за всеки от двата шампионата при мъжете е 350 000 $, до момента в който при дамите е 150 000 $, като международните първенци ще вземат надлежно $60 000 и $40 000. По правилник мъжете ще играят 13 кръга рапид и 21 кръга блиц, до момента в който при дамите ще има 11 партии рапид и 17 блиц.

Общо 327 шахматисти са подали поръчки за шампионатите, като при мъжете те са 202, а при дамите - 125. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР