Шестима са задържани за двата побоя в центъра на София.

...
Шестима са задържани за двата побоя в центъра на София.
Коментари Харесай

Арести за двата побоя на бул. Витоша

Шестима са арестувани за двата побоя в центъра на София. Оказа се, че сбилите се на бул. " Витоша " в сряда вечерта се познавали, а разногласието им бил поради момиче. Вътрешният министър съобщи, че нападенията не са на расова основа и прикани тези случаи да не се употребяват за политически цели и провокиране на напрежение. За сбиването, станало на 6 март вечерта на бул. " Витоша ", покрай кръстовището с бул. " Патриарх Евтимий ", са арестувани двама. Единият е сирийски жител, а другият е от Египет. Двамата не са бежанци и живеят в България легално.

" Взаимоотношения сред две групи, които първо се конфронтират словесно и по-късно прераства в побой ", изясни Живко Коцев, основен секретар на Министерство на вътрешните работи.



" Същите са легално пребиваващи жители. Считаме, че разногласието е зародил по отношение на друго малолетно лице от женски пол, което е имало връзки първо с момче от едната група, в следствие е минало в компанията на другата група, които назоваваме към сегашния миг причинители ", сподели Любомир Николов, шеф на Столична дирекция на вътрешните работи.

Записи от видеонаблюдението и охранителни камери демонстрират, че двете групи са се придвижвали дружно и даже са били другарски настроени една към друга, както преди сбиването, по този начин и след него.

За нападението от 8 март вечерта, отново на бул. " Витоша ", само че на метри от кръстовището с ул. " Солунска " е арестуван 16-годишен юноша.

" По този случай сме открили и сме задържали към този момент четири лица. За мое най-голямо страдание това са още веднъж малолетни български жители, даже, четвъртият е невръстен. Всичките с богато престъпно минало ", съобщи Живко Коцев, основен секретар на Министерство на вътрешните работи.

" Именно този господин, който вие визирате, 16-годишният е предвождал една група младежи, които са видели друга група, лица от пакистански генезис - студенти в Медицинския университет, след което са се гонили и боричкали в разстояние на 150-200 метра от " Витоша " 24 до " Витоша " 54 ", добави Любомир Николов, шеф на Столична дирекция на вътрешните работи.

Най-вероятно е било за обир, откакто арестуваният е видял, че те имат няколко скъпи телефона, откраднал е един.

" По този мотив сме образували досъдебно произвеждане по член 198, което значи обир ", сподели Любомир Николов, шеф на Столична дирекция на вътрешните работи.

От през вчерашния ден следобяд, по предписание на вътрешния министър полицейското наличие в центъра на столицата е засилено. Само за миналата нощ, след инспекции,, само че множеството от тях по-късно са освободени. Във Facebook профила си вътрешният министър Калин Стоянов разяснява, че дейностите на Министерство на вътрешните работи имат за цел да не допусне насилия, както над български жители, по този начин и над чужденци, без значение дали са бежанци или туристи.





Председателката на Държавната организация за бежанците изясни, че нито нападнатите студенти по медицина, нито арестуваните жители на Сирия и Египет имат общо с мигрантския поток. Мариана Тошева посочи още, че сбиването станало в центъра за бежанци в " Овча купел " е поради битов спор.

" Дали е поради момиче или е за мощна музика, каквото излезе от диалози с настанени хора, е провокирал малко по-голяма група да се събере и са излезли отвън очертанията на центъра, което, несъмнено, тормози живеещите към центъра в кв. " Овча купел ". Те са създали видеоклипове, които се популяризира, това са терзания, гледайки тичащи и бягащи хора по улиците ", съобщи Мариана Тошева, ръководител на ДАБ.



Според Тошева чиновниците на частната охранителна компания не са съумели да реагират незабавно и затова групата е съумяла да напусне центъра и да тръгне по улиците в квартала. Тя изясни, че се водят диалози защитата на центровете за бежанци да се поеме от Министерство на вътрешните работи.

" И все още се завърши разновидността, в който от частна охранителна компания, каквото е било дълги години практиката да се охраняват тези центрове, да се премине към защита на чиновници от Министерство на вътрешните работи. От някоя от структурите. Ние сме създали охранително проучване дружно на всичките 6 центъра на ДАБ. И имаме към този момент и финансовата аргументация ", акцентира Мариана Тошева, ръководител на ДАБ.



Вътрешният министър прикани случаите от последните дни да не се употребяват за политически цели и да не се вършат опити за внушения, че споровете са на расова основа.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР