Шестима души, сред които един от заместник-директорите на Държавен фонд

...
Шестима души, сред които един от заместник-директорите на Държавен фонд
Коментари Харесай

Разследването срещу Миню Стайков стигна до зам.-шеф на фонд "Земеделие"

Шестима души, измежду които един от заместник-директорите на Държавен фонд " Земеделие ", бяха арестувани по отношение на следствието за корист с европейски средства против предприемача Миню Стайков, заяви заместител основният прокурор Иван Гешев. Днес ще стане ясно на какъв брой от тях ще бъдат повдигнати обвинявания за длъжностно закононарушение. Според медийни изявления задържаният зам.-директор е най-новото попълнение в управителния екип на фонда - Камен Костадинов, наследник на ръководителя на комисията по досиетата Евтим Костадинов. Той бе назначен на 3 юни на поста, само че работи по ограничения за развиване на селските райони във фонда от 2014 година

В акцията на ГДБОП и КПКОНПИ са били претърсени кабинети на чиновници във фонда, както и техни адреси. Изземват се документи по отношение на осъществяването на Програмата за развиване на селските региони и Националната стратегия за подкрепяне на лозаро-винарския бранш. Действията, които се проверяват, са от времето, когато изпълнителен шеф на фонда е бил Румен Порожанов. " Към момента няма доказателства, които да го ангажират към наказателна отговорност. Ако бъдат събрани такива, ще бъдете известени “, разгласи пред медиите Гешев.

Алкохолният необут Миню Стайков е в ареста от предишния септември, като са му повдигнати към този момент три обвинявания. Според последното Стайков е използвал деца на свои чиновници да кандидатстват за близо 20 млн. лева по размер " Млад фермер " на Програмата за развиване на селските региони и за компенсиране на лозя, като действителен притежател се явявал точно той. За шестимата арестувани през вчерашния ден има данни, че са били предупреждавани, че кандидатстващите за европари са свързани със притежателя на " Винпром-Карнобат ". Въпреки това те са отпускали парите, във връзка на което Гешев прикани за повече честност тези, които заемат държавни длъжности и употребяват публичен запас.

В началото на май по това следствие имаше огромна интервенция в София, Пловдив, Сливен, Карнобат и Бургас. Беше разпитан и земеделският министър, който трябваше да обясни като началник на фонда дали по това време е упражняван в действителност надзор върху отпуснатите по тези планове пари. Тогава Порожанов съобщи, че във фонда съществува прецизна процедура, тя се съблюдава, ревизират се документите и по веригата има доста чиновници, които се грижат за тяхната меродавност.

И ПАК ТЕЧ

Разследването в работа „ Военна информация “ е в две направления - приключване на класифицирана информация и финансови нарушавания, т.е. по какъв начин се харчат бюджетните и извънбюджетните приходи в тази работа, заяви заместител основният прокурор Иван Гешев, представен от БГНЕС. Той удостовери, че към този миг има привлечени към наказателна отговорност две лица – някогашният и актуалният началник на службата. „ Към този миг нямаме обвинявания за финансови нарушавания. Надяваме се след събирането на задоволително доказателства да има обвинявания и в това направление “, изясни той.

Според събраните от държавното обвиняване данни шефът на работа „ Военна информация “ е предиздвикал представител на службата в страна от Европейски Съюз да даде информация на предприемач, която директно визира неговите бизнес ползи, както и да го вози с автомобил няколко дни. „ Това най-малкото е грозно. Дали е закононарушение, е обект на инспекция. Не знам дали е обидно за един офицер това нещо, само че за българските жители би трябвало да е обидно “, разяснява Гешев. „ Трябва да бъде ясно едно – в случай че ти работиш за българската страна и заплатата ти заплащат българските жители, би трябвало да си вършиш служебните отговорности по метод, написан в закона. Трябва да работиш за българските жители “, даде директиви зам. основният прокурор.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР