Шестима души са задържани за участие в група за извършване

...
Шестима души са задържани за участие в група за извършване
Коментари Харесай

Разбиха група за телефонни измами, действала от Румъния

Шестима души са арестувани за присъединяване в група за осъществяване на телефонни измами. Размерът на потвърдената вреда по тях е над 150 000 лв., оповестиха на брифинг от Прокуратурата.
Всички излъгани са от България. Избирани са на инцидентен принцип и са набирани с карти на мобилен оператор в Румъния.
„ Технологичният развой по измамите се е правил в Румъния. Парите са превеждани от мулета първо от България в Румъния, а по-късно се е правил противоположният развой, с цел да се прекъсне пътят на парите. Това има за цел да затрудни разкриването на престъплението”, изясни прокурор Валентина Маджарова.
Предстои Прокуратурата да внесе искане за непрекъсната мярка „ задържане под стража” за шестимата от групата.
„ Обществената заплаха е доста висока. Твърдя това освен тъй като се ощетяват естествени български данъкоплатци, а и поради това, че продължава да се спекулира с правоохранителните органи в лицето на полицията и прокуратурата”, добави тя.
Трима от тях са арестувани в Букурещ, а останалите на разнообразни места в страната при взаимни дейности на Главна дирекция „ Национална полиция “, Столична дирекция на вътрешните работи и Областните дирекции в Плевен, Велико Търново и Перник.
Арестите са се случили, откакто на 10 декември 2020 година, под управлението и надзора на Специализираната прокуратура е извършена интервенция на българските и румънски полицейски и правосъдни органи. Съвместните дейности са координирани от Националните бюра на България и Румъния в Евроджъст и подкрепени от Центъра за полицейско съдействие на страните от Югоизточна Европа (SELEC).
От арестуваните в Букурещ са конфискувани преносим компютър, 84 SIM карти и 10 апарата, с които са били набирани случайни български стационарни телефони. На българска територия са претърсени 12 жилища, употребени от участниците в групата, част от които първокласно обзаведени. Намерени и конфискувани са 75 телефона, 25 SIM карти, картодържачи, газов револвер, златни украшения, пари, документи, както и 12 автомобила.
Специализираната прокуратура е упълномощила на ДНСК да ревизира недвижимите парцели, благосъстоятелност на обвинените, защото лицата са без трудови приходи.
Според събраните по досъдебното произвеждане доказателства групата е била основана при започване на 2019 година и е правила измами на български жители, основно от територията на Румъния. Там са били разположени ръководителят и директните причинители на измамите.
Предстои арестуваните в Румъния обвинени за присъединяване в незаконната група да бъдат предадени на българските управляващи за довеждането им пред Специализирания углавен съд.
Работата по делата за телефонни измами от Прокуратурата дефинираха като собствен приоритет. От държавното обвиняване регистрират спад в осъществяването на сходни закононарушения.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР