Шестима души са привлечени като обвиняеми за участие в престъпна

...
Шестима души са привлечени като обвиняеми за участие в престъпна
Коментари Харесай

Около 20 души са се възползвали от схемата с фалшиви пенсии в НОИ-Силистра


Шестима души са привлечени като обвинени за присъединяване в незаконна група и длъжностно заграбване. Сред тях са шефът на НОИ-Силистра Милен Пенчев, шеф на отдел „ Отпускане на пенсии “ - Силистра, някогашен чиновник на Национален осигурителен институт от София, както и семейство - майка, татко и наследник.

От схемата са се възползвали към 20 души, а групата е работила от 2017 година

Членовете на групата са имали пълномощни, с които са теглели пенсиите като възнаграждение за „ услугата “ за подправяне на решение за пенсия. В документите пишело, че хората са работили като миньори, с цел да получават оптимални пенсии, само че се оказва, че имат незадълбочен трудов стаж.

Установено е каква е била ролята на шефа на НОИ-Силистра.

„ Той по телефона е диктувал на началничката на Отдел „ Отпускане на пенсии “ персонални дании, на лица, които са желали да получават пенсии, които не им се е следвало. Тя записвала на записка абривиатурата „ СМЧ - Пенчев “ - т.е. „ мощно мой човек - Пенчев “. С тези отбелязвания чиновниците знаели, че това са близки до шефа хора. По този метод самите пенсионни досиета се изготвяли по-бързо и безпроблемно. Не се правили нужните инспекции “, каментира Сийка Милева, представител на Специализираната прокуратура.

В хода на следствието са употребявани специфични разследващи средства. Все още не е ясно с какъв брой е ощетена страната.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР