Шестима души са обвинени след акцията на ГДБОП и ДАНС

...
Шестима души са обвинени след акцията на ГДБОП и ДАНС
Коментари Харесай

От прокуратурата излязоха с горещи разкрития за аферата в Медицинския университет, далаверата била огромна

Шестима души са упрекнати след акцията на ГДБОП и ДАНС в Медицински университет-София. Двама от тях са чиновници на висшето образователно заведение, част от останалите са някогашни длъжностни лица.

Престъпната група е осигурявала на задгранични студенти безпроблемен банкет и довеждане докрай на университета. Като началник на групата е посочен някогашният ректор на Медицинския университет – проф. Ваньо Митев.

От септември 2017 година прокуратурата проверява Медицинския университет за извършваше на документни измами, свързани с приема и завършването на задгранични студенти. Шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев разяснява, че са открити над 20 души, признати по „ втория начин”.

" Групата е набирала " претенденти " за образование на британски език в Медицинския университет, главно жители на Европейски Съюз, в частност от Англия, от арабски генезис - от страни като Иран, Ирак, Египет, Ливан и други Целта е била приемане на тапия от университета и свързаната с това опция да имат качеството на непрекъснато пребиваващи в страната чужденци ", изясни Гешев.

Всеки от чужденците, одобрявани по „ втория начин” е плащал сумата от 50 хиляди евро. Някои от тях нямат приключено даже приблизително обучение. Един от упрекнатите мъже е с арабски генезис и е жител на Англия.

" Той е осъществявал активност главно във Англия за представяне на Медицинския университет и набиране на задгранични студенти за образование на британски език. Не отхвърлям, че част от тях евентуално са отговаряли на нужните условия, само че около тази активност е привличал " клиенти " от този кръг, който обрисувах. Съответните лица от университета са осигурявали приемането, респективно оправянето на изпити ", уточни Иван Гешев.

Ако бъде приет за отговорен проф. Ваньо Митев може да получи от 5 до 15 години затвор, а останалите упрекнати сред 3 и 10 години. Това ще бъде второ обвиняване за някогашния ректор на университета, откакто преди две години още веднъж беше заплетен в злоупотреби с документи, свързани с образователното заведение.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР