Шестима души отиват на съд заради тежката катастрофа край Своге,

...
Шестима души отиват на съд заради тежката катастрофа край Своге,
Коментари Харесай

Шестима отиват на съд за тежката катастрофа край Своге

Шестима души отиват на съд поради тежката злополука край Своге, при която починаха 20 души. На съд отива водачът на автобуса-ковчег Григор Григоров. Обвинени обаче са и още петима души, които имат отношение по въпроса с качеството на асфалта - началници в строителната компания ”Трейс ”, надзорници на ремонта на пътя, както и шефка на дирекция в организация ”Пътна инфраструктура ”.
Тежката злополука стана на 25 август 2018 година Автобус, пренасящ пенсионери, излетя от пътя в Искърското дефиле. Експертиза потвърди, че водачът е превишил скоростта с 13 километра. Проби, взети от асфалта, демонстрират, че настилката не дава отговор на стандартите.

Последва ремонт на правата. Стигна се и до министерски оставки - на Ивайло Московски, Николай Нанков и Валентин Радев.

Шофьорът на рейса, превозвал пенсионери от клуба в Световрачене, бе първият обвинен по това дело. Той бе и първият арестуван. Констатацията е, че Григоров е карал автобуса с 53 км при възможни в правата 40.После се разбра, че автобусът не е минал през механически обзор.

Тогава се появиха и изказванията за неприятен ремонт на пътя и ниско качество на асфалта. Версията бе доказана и от държавното обвиняване. Оказа се, че в настилката на пътя е вложен варовик, което води до доста по-слабо сцепление на автомобилните гуми с асфалта. Изпълнител на правата е " Трейс ".

Материалите по делото са събрани в 277 тома. Разпитани са над 100 очевидци, а за експертизите са били ангажирани 24 движимости лица.

104 души са конституирани като потърпевши, измежду тях са и наследниците на починалите.

Предстои Софийският областен съд да насрочи разпоредително съвещание по делото.

изпълнителния шеф на " Трейс София " Бисер Иванов, на техническия ръкодовител на ремонта И. Иванов, на началника на асфалтова база в Констинброд С. Трифонов, на строителен инженер от компанията за контрол.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР